Wykonanie
Na dobry początek kolejnego
słonecznego, gorącego dnia -
lody bananowe (bardzo
bananowe, pyszne! ;)) skropione ulubionym
likierem...
źródło przepisu: brulionzprzepisami.blox.pl2
banany200 ml
śmietanki kremówki35 g drobnego
cukrusok z 1/2
cytrynyObrane ze skórki
banany pociąć na mniejsze kawałki. Wrzucić do blendera, zalać
sokiem z cytryny. Zmiksować, dodać
śmietankę i
cukier, ponownie zmiksować. Schłodzić przez kilka godzin.Następnie przelać do maszyny do
lodów i postępować według instrukcji producenta.
Lody można wykonać także bez maszyny: zmiksowaną masę włożyć do plastikowego pojemnika, a ten do zamrażarki. Wyjąć po godzinie i zmiksować jeszcze raz, żeby nie wytworzyły się kryształki
lodu. Powtarzać kilka
razy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencjiSmacznego!