Wykonanie
Zielenina jest dobre,
zielenina jest zdrowa i w ogóle, ale co ja popradzę, że najbardziej smakuje mi z mięsem? Żarłoczkowi to nawet najbardziej smakuje samo
mięso, bez sałatki, ale był dzielny i zjadł całą porcję :-)
składniki:1 duży
filet z piersi kurczaka, bez skóry i kości (pojedynczy)2 łyżeczki
przyprawy 'Secrets of the orient Cairo Shoarma'2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oleju albo
oliwykilka dużych liści
sałaty2 twarde
pomidory1
cebula czerwonapo kilka gałązek
koperku i
natki pietruszki2 łyżki
soku z cytrynydo smaku: 1 - 2 szczypty
cukrusposób przygotowania: filet opłukałam i dobrze osuszyłam, pokroiłam w paseczki.
Skropiłam sosem sojowym,
olejem i posypałam obficie
przyprawą "Secrets of the orient Cairo Shoarma", wymieszałam, odstawiłam na min. 30 min. do lodówki.
Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki. Oprószyłam ją
cukrem i zalałam
sokiem z cytryny, wymieszałam, odstawiłam na 15 min..
Sałatę opłukałam i osuszyłam dokładnie,
porwałam na mniejsze kawałki.
Pomidory pokroiłam na plasterki.Zamarynowane
mięso usmażyłam na suchej patelni - powinno się zrumienić ze wszystkich stron - zdjęłam na talerz. Tak zamarynowane
mięso można też ugrillować na ruszcie albo specjalnej patelni.Na gorącą patelnię, od razu po zdjęciu
mięsa, wlałam sok pozostały po odsączeniu
cebuli i kilka łyżek
wody a gdy płyn zawrzał i lekko odparował zdjęłam patelnię z ognia a powstałym sosem polałam
sałatę wymieszaną z listkami
koperku i
natki. Porcje
sałaty ułożyłam na talerzach. Poprzekładałam ją plasterkami
pomidorów, posypałam
cebulą i kawałkami
mięsa. Podałam od razu.Jeśli będziecie grillować kawałki takiego
kurczaka to po wymieszaniu z resztą składników wystarczy skropić ją
oliwą albo
winegretem.