Wykonanie
Młode ziemniaki to nie tylko takie z
wody - można z nich zrobić fajną i pożywną
sałatkę. Całkiem niezły pomysł na inny obiad albo obiado - kolację tak jak to miało miejsce u nas. Zresztą nieważne ... bardzo nam smakowało i to najważniejsze.
składniki:10 - 15 małych,
młodych, ugotowanych
ziemniaków4 - 5 liści
sałaty masłowej2
pomidory25 dkg cienkiej, chudej
kiełbasy2
młode cebuledo smaku:
sól,
pieprz mielony czarny,
pieprz ziołowy1-2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
oleju słonecznikowegododatkowo:
ogórki małosolnedo przybrania:
kopereksposób przygotowania:
Kiełbasę pokroiłam w dość grube plasterki,
ziemniaki wzdłuż na połówki,
cebulę w krążki,
pomidory w nieduże cząstki.
Sałatę i
koper opłukałam, osączyłam. Na talerzach rozłożyłam porwaną na kawałki
sałatę i cząstki
pomidora. Rozgrzałam mocno dużą patelnię, wrzuciłam
kiełbasę, zrumieniłam z obu stron. Dolałam odrobinę
oleju (chyba, że z
kiełbasy wytopi się dużo tłuszczu, ale moja była bardzo chuda), dołożyłam ziemniaczki przeciętą stroną do patelni, usmażyłam na złoto. Dołożyłam krążki
cebuli i smażyłam aż lekko się przyrumieniły. Całość oprószyłam lekko
solą i
pieprzem. Podsmażone składniki przełożyłam na talerze a na patelnię z resztkami tłuszczu wlałam 4 łyżki
wody i
ocet balsamiczny - smażyłam chwilę aż troszkę odparowało i powstałym sosem
skropiłam sałatkę. Podałam od razu po przygotowaniu, posypane listkami
koperku, z dodatkiem
ogórków małosolnych.