ßßß Cookit - przepis na Pieczone młode ziemniaki z pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera

Pieczone młode ziemniaki z pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam kolejną propozycję podania młodych ziemniaczków. Tym razem proponuję je w formie pieczonej, z pomidorkami koktajlowymi i dressingiem balsamicznym. Pieczone w ten sposób ziemniaki pod słoną skórką mają idealnie doprawiony i kremowy miąższ,a pomidorki i dressing pięknie podkreślają ich smak. Przepis znalazłam w książce Nigela Slatera „Real food”.Polecam!
Składniki:
400 g młodych ziemniaków,mniej więcej tej samej wielkości
sól morska do obtoczenia
500 g pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki dobrego octu balsamicznego
pieprz
koperek do podania
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj i oczyść szczoteczką. Jeszcze mokre obtocz w soli morskiej (strząśnij jej nadmiar) i poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
Włóż je do nagrzanego do 200 oC piekarnik i piecz ok.40 minut,do miękkości.
Pomidorki koktajlowe polej odrobiną oliwy i też delikatnie posól dosłownie szczyptą soli. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika razem z ziemniakami na 30 minut. Gdy zaczną pękać im skórki,pomidorki są już gotowe.
Wyjmij warzywa z piekarnika. Rozgnieć ziemniaki widelcem,aby łatwiej było się dostać do miąższu. Przełóż łyżką pomidorki do pojemnika z ziemniakami,pozostawiając ich soki w naczyniu żaroodpornym
Wymieszaj soki z pomidorków z octem balsamicznym i dopraw pieprzem do smaku. Polej nim ziemniaki i pomidorki i podawaj.
Smacznego!
Share the post "Pieczone młode ziemniaki z pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera"
Źródło:http://karmelowy.pl/pieczone-mlode-ziemniaki-z-pomidorkami-i-dressingiem-balsamicznym-nigela-slatera