Wykonanie
Dziś przedstawiam kolejną propozycję podania
młodych ziemniaczków. Tym razem proponuję je w formie pieczonej, z
pomidorkami koktajlowymi i dressingiem balsamicznym. Pieczone w ten sposób
ziemniaki pod słoną skórką mają idealnie doprawiony i kremowy miąższ,a
pomidorki i dressing pięknie podkreślają ich smak. Przepis znalazłam w książce Nigela Slatera „Real food”.Polecam!Składniki:400 g
młodych ziemniaków,mniej więcej tej samej wielkości
sól morska do obtoczenia500 g
pomidorków koktajlowych2 łyżeczki dobrego
octu balsamicznegopieprzkoperek do podaniaPrzygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj i oczyść szczoteczką. Jeszcze mokre obtocz w
soli morskiej (strząśnij jej nadmiar) i poukładaj w naczyniu żaroodpornym.Włóż je do nagrzanego do 200 oC piekarnik i piecz ok.40 minut,do miękkości.
Pomidorki koktajlowe polej odrobiną
oliwy i też delikatnie
posól dosłownie szczyptą
soli. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika razem z
ziemniakami na 30 minut. Gdy zaczną pękać im skórki,
pomidorki są już gotowe.Wyjmij warzywa z piekarnika. Rozgnieć
ziemniaki widelcem,aby łatwiej było się dostać do miąższu. Przełóż łyżką
pomidorki do pojemnika z
ziemniakami,pozostawiając ich
soki w naczyniu żaroodpornymWymieszaj
soki z
pomidorków z
octem balsamicznym i dopraw
pieprzem do smaku. Polej nim
ziemniaki i
pomidorki i podawaj.Smacznego!
Share the post "Pieczone
młode ziemniaki z
pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera"