ßßß Cookit - przepis na Gazpacho z czereśniami

Gazpacho z czereśniami

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje:
500 g pomidorów
200 g czereśni
2 łyżki oliwy extra vergine
sól morska
Do podania:
twarożek kozi
świeżo zmielony pieprz
sos balsamico : 4 łyżki octu balsamicznego i 1 łyżka miodu
zmrożone czereśnie do dekoracji
Przygotowanie
Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, wyciąć twarde szypułki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do pojemnika blendera.
Czereśnie przekroić na połówki, usunąć pestki, dodać do pomidorów. Wlać oliwę extra vergine i doprawić szczyptą soli. Zmiksować na gładkie puree. Wstawić do lodówki i schłodzić.
Sos balsamico: do rondelka wlać ocet balsamiczny i miód, wymieszać i gotować przez około 3 - 4 minuty aż sos zgęstnieje.
Gazpacho podawać w małych miseczkach lub głębokich talerzach. Dodać twarożek kozi, świeżo zmielony pieprz i skropić sosem balsamico. Można udekorować zmrożonymi czereśniami.
Wskazówki
Chłodnik najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem i dobrze schłodzić w lodówce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/czeresnie/gazpacho_czeresniowe/przepis.html