Składniki4 porcje:500 g pomidorów200 g czereśni2 łyżki oliwy extra verginesól morskaDo podania:twarożek koziświeżo zmielony pieprzsos balsamico : 4 łyżki octu balsamicznego i 1 łyżka mioduzmrożone czereśnie do dekoracjiPrzygotowaniePomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, wyciąć twarde szypułki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do pojemnika blendera.Czereśnie przekroić na połówki, usunąć pestki, dodać do pomidorów. Wlać oliwę extra vergine i doprawić szczyptą soli. Zmiksować na gładkie puree. Wstawić do lodówki i schłodzić.Sos balsamico: do rondelka wlać ocet balsamiczny i miód, wymieszać i gotować przez około 3 - 4 minuty aż sos zgęstnieje.Gazpacho podawać w małych miseczkach lub głębokich talerzach. Dodać twarożek kozi, świeżo zmielony pieprz i skropić sosem balsamico. Można udekorować zmrożonymi czereśniami.WskazówkiChłodnik najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem i dobrze schłodzić w lodówce.