ßßß
Składniki:4 średniej wielkości burakiSkładniki na marynatę:½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina1 łyżka octu balsamicznego1 łyżeczka miodu4 łyżki oliwy extra vergine1/3 łyżeczki soli morskiej1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1/2 łyżeczki suszonej bazylii1/2 łyżeczki suszonego oreganoWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.Buraki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie jeszcze na mniejsze części.W większej misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę, wyrzucamy pocięte buraczki, mieszamy. Obtaczane w marynacie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego (razem z marynatą) i wstawiamy na ok. 1 ½ godziny do piekarnika. Po godzinie buraczki przykrywamy folią aluminiową.Buraki podajemy na ciepło do mięs lub jako składnik sałatek.Smacznego!