Wykonanie
Jamie podał
ziemniaki jako
sałatkę, u mnie jako danie główne z
mięsem. Niby nic takiego ot
ziemniaki ale te skromne dodatki sprawiają, że smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne. Naprawdę polecam do odświeżenia zwykłego dania :) Przepis z programu " 30 minut Jamiego "
Składniki :
ziemniaki ( najlepiej ze skórką jak mają
młode, żeby nie trzeba było obierać, dużo smaku kryje się w skórce )2 płaty
skórki z cytryny i sok z 1/23 gałązki
tymianku ( dodałam 1,5 łyżeczki suszonego )pęczek
koperkumasłosól morska ( może być zwykła ),
pieprzoliwa extra vergineRondel stawiamy na ogień. Osobno, najlepiej w czajniku elektrycznym gotujemy
wodę.
Ziemniaki myjemy, wycinamy ewentualne " oczka ". Kroimy na kawałki o
boku około 3 cm. Wrzucamy do garnka, który stoi na ogniu, zalewamy wrzątkiem, solimy. Z
cytryny obieraczką lub nożem zcinamy 2 spore " wióry " skórki ( wcześniej wyszorowanej i sparzonej ). Dodajemy do
ziemniaków. Wrzucamy
tymianek. Gotujemy jakieś 6-10 minut do miękkości. Kiedy
ziemniaki są pocięte na mniejsze, mniej więcej równe wielkości i zalane wrzątkiem gotują się ekspresowo.Ugotowane
ziemniaki odcedzamy, zostawiamy je na durszlaku na 2 minuty, żeby odparowały. W tym czasie siekamy drobno
koperek.
Ziemniaki przekładamy do miski (
tymianek i
skórkę z cytryny można wyjąć, jednak to niekonieczne. Mój był sypki więc cały został ), posypujemy
koprem, nakładamy około łyżki
masła ( ile kto woli ), polewamy odrobiną
oliwy. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny.Smacznego :)