Wykonanie
To niewiarygodne w jakim tempie Żarłoczki pochłaniają słodkości. Jak nie ma jakiegoś ciasta w domu to chodzą i zaglądają we wszystkie zakamarki szukając łakoci a batoniki czy kupne
ciasteczka ciężko u nas znaleźć. Rozpuściłam towarzystwo to teraz mam . . .Ale jakoś dzisiaj nie miałam natchnienia do wypieków więc zrobiłam szybkie ciasto z sezonowymi
owocami. Ciekawe czy do jutra wystarczy . . .
składniki:450g
mąki pszennej luksusowej1/3 łyżeczki
soli4
jajka3 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
cukru150 g roztopionego
masła albo
margaryny125 ml
mleka1 łyżeczka esencji waniliowej5 czubatych łyżeczek
kakao naturalnegook. 15 dkg świeżych
malinlukier:3/4 szkl.
cukru pudru3 łyżki
syropu malinowegotroszkę gorącej
wodysposób przygotowania:
Mąkę przesiałam razem z
proszkiem do pieczenia,
solą i
kakao.
Jajka ubiłam z
cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewałam przestudzony tłuszcz,
mleko i dosypywałam suche składniki. Gdy wszystko się ładnie połączyło przelałam całość do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
tartą bułką - tortownica śr. 26 cm. Na wierzchu gęsto ułożyłam
maliny. Piekłam ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gdyby wierzch zanadto się przypiekał można przykryć ciasto arkuszem folii aluminiowej.Po wystudzeniu wierzch polałam lukrem utartym z
cukru pudru, soku i odrobiny
wody. Posypałam
cukrem perlistym.