Wykonanie
Czas
truskawek więc
pora na desery właśnie z tymi
owocami...

składniki:MASA CZERWONA - ok. 750g świeżych
truskawek2 nieduże dojrzałe
banany2
galaretki w proszku o smaku
truskawkowym125ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczyMASA BIAŁA - 1
budyń w proszku
waniliowy (taki na 1/2l)1 i 1/3 szkl.
mleka4 łyżki
cukru80g
masła lub
margaryny1/2 szkl.
śmietanki kremówki 30%2 łyżeczki
żelatyny w proszkudodatkowo: 1
galaretka w proszku o smaku
truskawkowym + 400 ml
wodysposób przygotowania: tortownicę śr.26 cm wyłożyć na dnie okrągłymi, małymi
biszkoptami - ja układam je tak żeby zachodziły na siebie.MASA CZERWONA - obie
galaretki rozpuścić w 250ml gorącej
wody, odstawić do ostudzenia.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki (kilka większych odłożyć do dekoracji), większość zmiksować razem z obranymi
bananami, odmierzyć - musu powinno być 625ml (2,5 szkl). Zmieszać ten mus z
galaretkami i
sokiem pomarańczowym, odstawić do lodówki żeby zaczął tężeć a gdy tak się zacznie dziać wylać go delikatnie na
biszkopty. Na wierzch wyłożyć pojedynczą warstwę
biszkoptów, ale ułożyć je odwrotnie czyli wypukłością do dołu, powinny lekko się zatopić. Odstawić tortownicę do lodówki żeby mus całkowicie zastygł.MASA BIAŁA - proszek budyniowy rozmieszać w jednej szklance zimnego
mleka, dodać
cukier, podgrzewać mieszając aż się zagotuje i gotować na małym ogniu 3-4 min.. Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie folią spożywczą układając ją tak żeby przylgnęła do budyniu i odstawić do całkowitego ostudzenia. Miękki tłuszcz rozetrzeć aby nabrał puszystości i ucierać dodając po trochu zimnego budyniu - utrzeć dokładnie żeby nie było grudek. Zimną
śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kremu.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl.
mleka i gdy przestygnie dodać do kremu.Krem wyłożyć na zastygnięty mus
truskawkowy. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pozostałe
truskawki, zalać tężejącą
galaretką rozpuszczoną w 400 ml
wody, odstawić do schłodzenia, najlepiej na noc.