Wykonanie
Wczoraj miałam wielką ochotę na kopytka, a że wpadła w moje ręce piękna, dorodna i pachnąca
natka pietruszki to pomyślałam, że zrobię zielonkawe
pietruszkowe kopytka. Do tego
śmietankowy sos z
pieczarkami i pyszny obiadek gotowy. Przepisy na kopytka :kopytka moje ulubionemini kopytkaróżowe kopytkakopytka z
suszonymi pomidorami .

około 1 kg
ziemniaków2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanejjajkopół dużego pęczka
natki pietruszki5 dużych
pieczarek2 łyżki
oleju2
szalotki150 ml
śmietanki 30%płaska łyżeczka
tymiankusól,
pieprz naturalny
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie - odcedzić, lekko wystudzić i ugnieść na papkę lub przepuścić przez praskę.Wymieszać je z
mąką pszenną, ziemniaczaną,
jajkiem i drobno posiekaną
pietruszką.W
między czasie pokroić na plasterki
pieczarki i
szalotki.Na rozgrzanym
oleju zeszklić
cebulkę, dodać
pieczarki i smażyć je aż
woda odparuje.Dolać
śmietankę, doprawić
tymiankiem,
solą i
pieprzem i chwilę pogotować.Na podsypanym
mąką blacie formować ruloniki z masy ziemniaczanej, którą następnie kroić na kopytka.W dużym garnku zagotować
wodę z
solą - wrzucać na nią kopytka, po wypłynięciu na wierzch gotować przez 2 minuty.Podawać z
sosem pieczarkowym.

