ßßß Cookit - przepis na Tutta Mia Gdynia

Tutta Mia Gdynia

nazwa

Składniki

Wykonanie

Drugą restauracją, które polecali mi znajomi i czytelnicy, do której lubią chodzić jest Tutta Mia. Restauracja znajduje się wyraźnie poza centrum miasta, a została mimo to doceniona. Wpis powstał w ramach "ulubione miejsce lokalsów" Gdynia zdaniem blogerów .
ul. Morska 357
Gdynia Chylonia
Tutta Mia to włoska restauracja, która należy do Międzynarodowej Organizacji Ciao Italia, która zrzesza restauracje będące ambasadorami kultury włoskiej na świecie. Właścicielem restauracji jest Lucio Bacchi pochodzący z Mediolanu, który wywodzi się z rodziny restauratorów. Restauracja znajduje się w Gdyni Chyloni i znajdziecie ją przy zjeździe z obwodnicy.
Restauracja urządzona jest elegancko, drewniane krzesła i stoły przykryte obrusami, na ścianach wiszą zdjęcia z włoskimi widokami, niewielki akcent w postaci świeżych kwiatów powodueą, że warto wybrać się tutaj z ukochaną osobą. Jednocześnie atmosfera panująca w środku, o którą dba sam właściciel jest iście włoska, dzięki czemu nie jest tutaj sztywno. W tle leci włoska muzyka. Przy wejściu do restauracji wiszą fotografie szczególnych gości m.in. Shakira z Pique czy Cassilas z Carbonero i cała hiszpańska drużyna.
Lokal jest dwupoziomowy, górna sala nastawiona jest na większe uroczystości.
Latem można skorzystać z bardzo przyjemnie urządzonego ogródka, chociaż bliskość obwodnicy nie stworzy raczej romantycznego klimatu, więc na poważne spotkanie polecam usiąść w środku, a po przyjacielsku na zewnątrz.
Tutta Mia jest znana z pieca opalanego drewnem, który zapewnia wysoką jakość pieczywa i pizzy włoskiej.
Menu restauracji zostało dobrze sporządzone - nie jest krótkie, ale też nie jest długie i znajdziemy w nim typowo włoskie specjały, a do tego karta dań zmieniana jest sezonowo. Na przystawkę zamawiam włoską klasykę, czyli sałatkę caprese (16zł), tutaj podawaną z mozzarellą di bufala (oryginalną, z mleka bawolego), do tego pomidory, posiekana bazylia, oliwa i ocet balsamiczny (dwa ostatnie podane oddzielnie do samodzielnego polania).
Postanowiłam przetestować też przystawkę w formie pieczywa. Koszyczek pieczywa za 9 zł zawiera chlebki wypiekane w piecu na miejscu, podawane w formie długich paluszków, które były znakomite, inne niż focaccia, bardzo dobre - wspaniale smakowały z oliwą.
We włoskich lokalach trzeba spróbować makaronów, z których słyną Włosi. Wybieram "tagliatelle gamberi e pistacchio" za 32 zł, czyli 200 g makaronu z krewetkami i pistacjami z dodatkiem pomidorków cherry. Całość okazała się niezwykle ciekawym daniem, makaron był al dente, kremowo-orzechowy sos doskonale współgrał z krewetkami i pomidorkami. Danie bardzo w moim guście, takie, które rozpływa się w ustach.
Jak już zauważyliście, jestem miłośniczką łososia, więc zamówiłam też "Salmone con Capponata" w cenie 38 zł. Łososia podano tutaj w ciekawej skorupce, z dodatkiem sycylijskiej capponaty, czyli miksu warzyw z przewagą bakłażana. Danie lekkie i przyjemne, łosoś poprawnie przygotowany, bakłażan nie był gorzki.
Na deser obowiązkowo klasyki - tiramisu (18 zł) i panna cotta (15 zł). Powiem Wam skrycie, że to właśnie w Tutta Mia podają najlepsze w Trójmieście tiramisu! Krem pełen dobrej jakości mascarpone, słodkość wyważona, biszkopty delikatnie nasiąknięte kawą i amaretto, na wierzchu czekolada, a obok domowa bita śmietana, całość poezja smaków, tiramisu skradło nasze serca, choć w zasadzie według tłumaczenia nazwy powinnam powiedzieć, że poderwało nas :).
Panna cotta była po prostu poprawna, kremowa, nie za mocno stężona, nie za słodka, przez co nie miało się wrażenia, że jest mdła, do tego kwaskowate owoce idealnie pasowały.
Podsumowując, restauracja Tutta Mia przeniesie nas we włoski świat za sprawą doskonałych dań. Ja już nie miałam miejsca na posmakowanie pizzy z opalanego drewnem pieca, ale pieczywo z pieca była doskonałe. Jeżeli chcecie spróbować prawdziwie włoskiego tiramisu to koniecznie tutaj. Chciałoby się tylko pomarzyć o trochę niższych cenach, może większych porcjach, bo jakość potraw jest wysoka i chce się więcej :). Atmosfera w restauracji sprzyja romantycznym, biznesowym, ale także przyjacielskim spotkaniom. Obsługa kelnerska jest poprawna, a właściciele zawsze pomogą w doborze dań.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/11/tutta-mia-gdynia.html