Wykonanie
Uwielbiam rolady za ich delikatność i rozpływanie się w ustach. Delikatny
biszkopt, śmietankowa masa, a w środku
truskawkami to zdecydowanie moje smaki. Rolada z
truskawkami z masą
śmietanową powinna zasmakować wszystkim, a jeśli dodam, że to rolada w serduszka dla zakochanych to uśmiech widzę na twarzy każdego. Inne rolady, jakie robiłam:rolada w zawijasyrolada z
musem jabłkowymrolada
kakaowa z
musem jabłkowym .

masa dekoracyjna :90 g
masła90 g
cukru pudru90 g
mąki tortowej1
białko1/3 łyżeczki czerwonego barwnika
biszkopt :szklanka
mąki tortowejszklanka
cukru3
jajka1/3 szklanki
wodynadzienie :330 ml
śmietanki 30%3 łyżki
cukru pudru1/4 szklanki gorącej
wodyłyżka
żelatynykilka dużych
truskawekMasa dekoracyjna : Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem.Dodać
białko i zmiksować.Dodać
mąkę i całość zmiksować - ciasto będzie gęste.Na koniec miksowania dodać czerwony barwnik i wymieszać aż kolor będzie jednolity.Masę przełożyć do szprycy.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyciskać serduszka z czerwonego ciasta na papier.Wstawić do lodówki na minimum 10 minut.
Biszkopt :
Białka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym.Dodać
mąkę,
wodę,
żółtka i z miksować na puszystą masę.Ostrożnie przełożyć na papier do pieczenia z serduszkami, nie mieszać aby nie rozetrzeć serduszek - ewentualnie z wierzchu delikatnie wyrównać.Piec w 200 st.C przez 17 minut.Gorącą roladę przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta i zrolować wzorem do zewnątrz razem ze ściereczką.Zostawić do wystygnięcia.Nadzienie:
Żelatynę rozpuścić w gorącej
wody i zostawić do ochłodzenia -
żelatyna nie może też za bardzo się schłodzić by nie zastygła.Ubić
śmietankę kremówkę z
cukrem pudrem na sztywno.Dodać przestudzoną
żelatynę, zmiksować i wstawić krem na chwilę do lodówki.
Truskawki pokroić na małe kawałki.Ostudzoną roladę ostrożnie rozwinąć, nałożyć krem i rozsypać
truskawki.Zawinąć roladę ponownie, przełożyć na talerz i wstawić do lodówki na min. godzinę.



