ßßß
Uwielbiam torty, w szczególności te, które przełożone są kremem na bazie bitej śmietany, a jeszcze jak taki tort jest bezglutenowy, to po prostu cud-miód.To jest pierwszy tort na moim blogu - ulubiony mojego synka - bezglutenowy tort wuzetkowy. Jest naprawdę bardzo łatwy do przyrządzenia, także nie może się nie udać.Dla dopełnienia całości powinien być przyozdobiony pięknymi kleksami z bitej śmietany, ale niestety, do tego potrzebna jest odpowiednia szpryca, a takiej na razie nie posiadam, dlatego tort przyozdobiłam czekoladowymi drobinkami.Serdecznie zapraszam do pieczenia bezglutenowego tortu wuzetkowego razem ze mną :-)* * *Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy ok. 24 cm):8 jajek (żółtka i białka osobno)1 szklanka cukru110 g mąki kukurydzianej140 g skrobi ziemniaczanej3 łyżki stołowe ciemnego kakao1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia1 łyżka stołowa miękkiego masłaSkładniki na krem:1 l śmietanki kremówki 30%3-4 łyżki stołowe cukru1 łyżka stołowa żelatyny1/2 szklanki wrzątkuSkładniki na poncz:3/4 szklanki gorącej wody2-3 łyżeczki ciemnego kakao1 łyżka dowolnego alkoholu (niekoniecznie)Ozdabianie tortu zależy od indywidualnych upodobań. Ja przyozdobiłam krawędzie wiórkami kokosowymi, a wierzch czekoladowymi drobinkami.
11. W tym momencie wysiadły mi baterie w aparacie i musiałam robić zdjęcia komórką.Pomiędzy blaty biszkopta nakładamy grubą warstwę kremu.
12. Gdy już na warstwie kremu położony jest drugi blat biszkopta i naponczowany, pozostałą ilością kremu przykrywamy cały tort i wygładzamy.
13. Teraz czas na ozdabianie tortu. Ja brzegi obsypałam wiórkami kokosowymi a wierzch czekoladowymi.
14. Następnie tort chowamy do lodówki na całą noc.