Wykonanie
Dla mojej małej księżniczki, na jej piąte urodziny powstał taki oto tort, który zachwycił moją pociechę, czyli tort Księżniczka lub Lalka Barbie. Jedni nazywają tak inni tak, ale wszyscy wiemy, że jest to tort z lalką w środku.Połączenie
biszkoptu z masą
maślaną i
truskawkami daje naszym kubkom
smakowym nie lada rozkosz. Masa cukrowa zaś, sprawia, że tort nabiera charakteru.Polecam taką zabawę, gdyż uczy cierpliwości. Ja nigdy nie należałam do osób cierpliwych, co widać w detalach sukni, ale ciągle się uczę i staram się pokonywać moje niedoskonałości i wady:) Satysfakcja murowana, mina dziecka bezcenna, a zachwyt w oczach wynagradza godziny spędzone nad dekorowaniem ciasta. A moja pierwsza Księżniczka pojawiła się na naszym
stole :D
Składniki na
biszkopt:6
jajek1 szklanka
cukru3 łyżki
mąkiMasa :3
jajka1 1/2 szklanki
cukru pudru2 kostki
masła po 200 gsok z 1/2
cytrynyDodatkowo:1 słoik
truskawek w kompocie
Lukier plastyczny:75 ml gorącej
wody3 łyżeczki
żelatyny3 łyżeczki glukozy500 g
cukru pudruLukier królewski:1
białkosok z 1/2
cytrynycukier puderDodatkowo:lalka Barbiefolia aluminiowa
barwniki spożywczekoraliki
cukroweWykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodaję porcjami
cukier i po jednym
żółtku.
Mąkę przesiewam bezpośrednio do masy jajecznej i mieszam
łopatką, aż składniki połączą się ze sobą. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, oprószam
mąką, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aż całkowicie ostygnie.Całe
jajka wbijam do miski, dodaję
cukier puder i miksuję na parze, na najwyższych obrotach, do czasu aż masa podwoi swą objętość. Zdejmuję i miksując studzę masę. Miękkie
masło o temp.pokojowej miksuję na krem i dodaję porcjami masę jajeczną. Na końcu dodaję sok wyciśnięty z połowy
cytryny i mieszam. Wstawiam do lodówki.
Biszkopt kroję na trzy części, spodnią część lalki układam na paterze, nasączam kompotem
truskawkowym, smarują masą, na
masie układam całe
owoce osączone z kompotu, nakrywam środkowym blatem, ponownie nasączam, smaruję kremem, układam
owoce i przykrywam najmniejszym krążkiem, który nasączam i smaruję kremem wierzch i boki
tortu. Całość schładzam w lodówceW gorącej wodzie rozpuszczam
żelatynę oraz glukozę, dodaję tyle
cukru pudru, aż powstanie plastyczna masa o konsystencji plasteliny.
Lukier dzielę na trzy części. Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni.
Białko, sok z 1/2
cytryny i
cukier puder ucieram aż powstanie
lukier o konsystencji bardzo gęstej
śmietany, dzielę go na dwie części. Jedną, większą pozostawiam białą, drugą, mniejsza zabarwiam na żółto.Lalkę szczelnie owijam folią aluminiową, rozwałkowuję kawałek lukru różowego i owijam górę lalki, tak przygotowaną wkładam w środek
tortu.Większą część białej masy cukrowej rozwałkowuję cieniutko i nakładam na przód lalki, tworząc suknię.Pozostałą różową masę rozwałkowuję cieniutko i nakładam na boki i tył lalki tworząc resztę sukni.Jeśli masa wystaje poza krawędź patery, obcinam ją dookoła
ostrym nożem i formuję dolne zakładki sukni księżniczki.
Lukier, ten o płynniejszej konsystencji, przekładam do rękawa cukierniczego i na przód sukni wyciskam dwa pionowe pasy, a na tył kwiatki. Za pomocą wykałaczki nakładam kropelki żółtego lukru, które tworzą środek kwiatu.Z najmniejszego kawałka białej masy cukrowej robię różyczki. W tym celu masę rozwałkowuję dość cienko, wycinam koła za pomocą tylki (końcówki do dekorowania). Z mikroskopijnej ilości masy robię środek róży, a dookoła nakładam
płatki, tak by zachodziły na siebie i utworzyły kwiat. Lekko zwilżam
wodą i przyklejam do sukni. Całość dekoruję koralikami cukrowymi.
Mi pozostał jeszcze kawałek różowego lukru plastycznego z którego uformowałam kokardę.