Wykonanie
Raz na jakiś czas lubię przygotować coś trudniejszego, lubię wyzwania, tak było przy przepisie na babeczki z
sercem . Tym raz pokusiłam się o przygotowanie przepisu na ciasto z
sercem, a konkretnie jest to walentynkowa babka
kakaowa z
sercem. Uśmiech po przekrojeniu gwarantowany :). Inne przepisy na Walentynki można znaleźć tutaj - klik .Babkę przygotowałam w silikonowej formie od
EMAKO, z której ciasto bez problemu wyskoczyło, bez natłuszczania i nadało mu piękny kształt. Na zdjęciach widzicie też piękną kratkę Wiltona, również do kupienia w sklepie
Emako, która zarówno jest pięknym rekwizytem do zdjęć, ale ułatwia też lukrowania czy chłodzenie ciast, bo pokryta jest specjalnym tworzywem, które zapobiega przywieraniu.Babka walentynkowa z
sercemciasto różowe :szklanka
mąki2
jajkałyżeczka
proszku do pieczenia125 g
margaryny lub
masła1/3 szklanki
cukrubarwnik fioletowy/różowy/czerwony w proszkuciasto
kakaowe :1 i 3/4 szklanki
mąki2 łyżki
kakao3/4 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego4
jajka250 g
margaryny lub
masłalukier :
białkoszklanka
cukru pudrubarwnik różowy/czerwonyposypki serduszka i perełkiSkładniki na ciasto różowe zmiksować ze sobą - trzeba dać około łyżeczkę barwnika w proszku.Gęste ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 40 minut w temp. 180 st. C. do tzw. suchego patyczka.Zostawić ciasto do ostudzenia, a następnie:1. jeśli ciasto ładnie wyrosło to można je pokroić na kromki i wtedy wycinać foremką do
ciasteczek kształt serduszek2. jeśli nie wyrosło nic się nie stało, przekroić ciasto wzdłuż na 2/3 blaty i wycinać foremką do
ciasteczek kształt serduszek.Składniki na ciasto
kakaowe zmiksować ze sobą - ciasto będzie bardzo gęste.Jeżeli nie mamy formy silikonowej do babki to należy ją wcześniej natłuścić i obsypać
bułką tartą (ja swoją starą formę aluminiową wyrzuciłam, kiedy użyłam silikonowej jest rewelacyjna - klik).Ciasto
kakaowe najlepiej przełożyć do szprycy bez końcówki i wycisnąć odrobinę ciasta na dno formy.Na tym cieście układać w koło serduszka (brzuszkami do dołu - bo po wyjęciu babkę odwracamy!), jedno obok drugiego.Wycisnąć na boki i górę resztę ciasta
kakaowego, wyrównać wierzch.Piec 40-50 minut w temp. 180 st.C.Wyjąć ciasto na kratkę do
ciasteczek, zostawić do ostudzenia.Przygotować
lukier miksując
białko na sztywno, a następnie stopniowo dodawać
cukier puder.Na koniec dodawać barwnik, aż otrzymamy żądany kolor.
Lukier wylać na babkę, ozdobić posypkami.Po przekrojeniu ciasta ukażą nam się serduszka.