ßßß
ciasto różowe :szklanka mąki2 jajkałyżeczka proszku do pieczenia125 g margaryny lub masła1/3 szklanki cukrubarwnik fioletowy/różowy/czerwony w proszkuciasto kakaowe :1 i 3/4 szklanki mąki2 łyżki kakao3/4 szklanki cukru2 łyżki cukru waniliowego4 jajka250 g margaryny lub masłalukier :białkoszklanka cukru pudrubarwnik różowy/czerwonyposypki serduszka i perełkiSkładniki na ciasto różowe zmiksować ze sobą - trzeba dać około łyżeczkę barwnika w proszku.Gęste ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 40 minut w temp. 180 st. C. do tzw. suchego patyczka.Zostawić ciasto do ostudzenia, a następnie:1. jeśli ciasto ładnie wyrosło to można je pokroić na kromki i wtedy wycinać foremką do ciasteczek kształt serduszek2. jeśli nie wyrosło nic się nie stało, przekroić ciasto wzdłuż na 2/3 blaty i wycinać foremką do ciasteczek kształt serduszek.Składniki na ciasto kakaowe zmiksować ze sobą - ciasto będzie bardzo gęste.Jeżeli nie mamy formy silikonowej do babki to należy ją wcześniej natłuścić i obsypać bułką tartą (ja swoją starą formę aluminiową wyrzuciłam, kiedy użyłam silikonowej jest rewelacyjna - klik).Ciasto kakaowe najlepiej przełożyć do szprycy bez końcówki i wycisnąć odrobinę ciasta na dno formy.Na tym cieście układać w koło serduszka (brzuszkami do dołu - bo po wyjęciu babkę odwracamy!), jedno obok drugiego.Wycisnąć na boki i górę resztę ciasta kakaowego, wyrównać wierzch.Piec 40-50 minut w temp. 180 st.C.Wyjąć ciasto na kratkę do ciasteczek, zostawić do ostudzenia.Przygotować lukier miksując białko na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier puder.Na koniec dodawać barwnik, aż otrzymamy żądany kolor.Lukier wylać na babkę, ozdobić posypkami.Po przekrojeniu ciasta ukażą nam się serduszka.
