Wykonanie
Drożdżowe wypieki pojawią się u mnie rzadko, ponieważ lubię szybkie przepisy, nie wymagające czekania. Postanowiłam trenować swoją cierpliwość i podboje
drożdżowe, dlatego zaraz po nowym roku przygotowałam drożdżówki z
makiem, a konkretnie piękne ślimaczki
drożdżowe z masą
makową. Wszystkim bardzo smakowały, zarówno na śniadanie, jak i na deser do
kawy sprawdziły się perfekcyjnie. Przechowywane w szczelnym pojemniku były dobre nawet po kilku dniach. To kolejne słodki
drożdżowy wypiek do kolekcji:drożdżówka ze
śliwkamiracuchy
drożdżowedrożdżowe z
rabarbarem .Ślimaczki
drożdżowe z masą
makową
3 szklanki
mąkipół szklanki
cukrupół szklanki
mlekapół kostki
masła (100g)2
jajka +
żółtko3 dag
drożdżyłyżeczka ekstraktu
waniliowegook. 300 g masy makowej
białko do smarowania drożdżówek
lukierMleko podgrzać, wymieszać razem z łyżeczką
cukru i pokruszonymi
drożdżami.Zostawić rozczyn na 10 minut w ciepłym miejscu.Roztopić
masło i zostawić do ochłodzenia.Wsypać do miski
mąkę, dodać rozczyn i wymieszać.Dodać ekstrakt, rozpuszczone
masło,
cukier,
jaja i
żółtko, a całość wyrobić ręcznie na gładkie elastyczne ciasto - będzie trzeba podsypywać
mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, miskę przykryć ściereczką.Kiedy ciasto podwoi objętość, odgazować je, uderzając pięścią i podzielić na dwie części.Każdą rozwałkować na duży prostokąt, a następnie na pokroić na długie paski o szerokości około 10 cm.Każdy pasek wysmarować masą
makową i zawijać w ślimaczki.Na środku można zrobić niewielkie poprzeczne nacięcie.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej drożdżówki w odstępach i odstawić jeszcze na 30 minut do rośnięcia.Po tym czasie rozmieszanym
białkiem wysmarować każdą drożdżówkę.Piec w 180 st.C. przez 20 minut góra dół i jeszcze kilka minut na termoobiegu do zarumienienia się.Studzić drożdżówki na kratce, po wystudzeniu dekorować lukrem - przepis tutaj .Wyszło mi 12 sztuk ślimaczków.
