ßßß
3 szklanki mąkipół szklanki cukrupół szklanki mlekapół kostki masła (100g)2 jajka + żółtko3 dag drożdżyłyżeczka ekstraktu waniliowegook. 300 g masy makowejbiałko do smarowania drożdżóweklukierMleko podgrzać, wymieszać razem z łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami.Zostawić rozczyn na 10 minut w ciepłym miejscu.Roztopić masło i zostawić do ochłodzenia.Wsypać do miski mąkę, dodać rozczyn i wymieszać.Dodać ekstrakt, rozpuszczone masło, cukier, jaja i żółtko, a całość wyrobić ręcznie na gładkie elastyczne ciasto - będzie trzeba podsypywać mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, miskę przykryć ściereczką.Kiedy ciasto podwoi objętość, odgazować je, uderzając pięścią i podzielić na dwie części.Każdą rozwałkować na duży prostokąt, a następnie na pokroić na długie paski o szerokości około 10 cm.Każdy pasek wysmarować masą makową i zawijać w ślimaczki.Na środku można zrobić niewielkie poprzeczne nacięcie.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej drożdżówki w odstępach i odstawić jeszcze na 30 minut do rośnięcia.Po tym czasie rozmieszanym białkiem wysmarować każdą drożdżówkę.Piec w 180 st.C. przez 20 minut góra dół i jeszcze kilka minut na termoobiegu do zarumienienia się.Studzić drożdżówki na kratce, po wystudzeniu dekorować lukrem - przepis tutaj .Wyszło mi 12 sztuk ślimaczków.