ßßß Cookit - przepis na Bistro Małpa Sopot

Bistro Małpa Sopot

nazwa

Wykonanie

Menu wypisane jest na ścianie i składa się z 10 różnych burgerów. W skład każdego wchodzi 200 g wołowiny, bekon i ser. Wołowina jest świeża i mielona na miejsc. Dodatki zależą już od naszego wyboru. W menu pomyślano także o wersji fit, gdzie składniki podane są bez bułki, na sałatce oraz wersji wegetariańskiej. Dla dzieci przygotowano mniejsze burgery w skład, których wchodzi połowa mięsa, sałata i pomidor. W menu nie zabrakło także domowych frytek ze świeżych ziemniaków. Ceny burgerów wahają się od 17 zł (za klasycznego burgera) po 29 zł (za specjalność tego miejsca "małpa burger" z krewetkami).
Bułki, co prawda nie są wypiekane na miejscu, ale pochodzą z ekologicznej piekarni. Każdy z nas ma możliwość wyboru bułki spośród klasycznej pszennej, zdrowszej grahamki, czy klasyki do burgerów - lekko słodkiej brioszki.
Bardzo fajnym pomysłem jest oglądanie na ekranie telewizora, jak nasza wołowina i bekon smażą się na grillu :).
Zamówiłam dla siebie amerykańskiego burgera we włoskim stylu, czyli "Toscano" z mozzarellą, suszonymi pomidorami i rukolą na bułce brioszce za 19 zł. Podczas zamówienia zapytano nas o stopień wysmażenia mięsa, co jest bardzo ważne - faktycznie w naszym przypadku było wysmażone. Burgery podawane są w formach do pieczenia, przekrojone na pół, co znacznie ułatwia ich jedzenie i można przyjrzeć się wnętrzu w przekroju. Można też zamówić jednego burgera na pół z drugą osobą :). Posypane są super cienkimi frytkami. Wołowina była miękka, soczysta i naprawdę dobra - 200 g to całkiem spora porcja. Dodatki były świetnie dobrane i całość dobrze smakowała. Sos jest chyba majonezowo-ketchupowy, mógłby być odrobinę bardziej wyrazisty. Bułka była lekko chrupiąca z wierzchu, a w środku świeża i miękka.
Dla Pawła zamówiłam nietypowego burgera "Wild beef" z mięsem z jelenia, serem wędzonym, korniszonem, cebulą i pomidorem (25 zł) na pszennej bułce. Nie spotkałam się jeszcze z podawaniem dziczyzny w burgerach, dlatego koniecznie chciałam Wam pokazać tę wersję. Mięso faktycznie miało inny smak, coś dla prawdziwych fanów dziczyzny i smakoszy mięsa. Zdecydowanie bardziej smakowała nam natomiast słodka bułka brioszka niż klasyczna pszenna. W każdym burgerze bekon był dobrze wysmażony.
Bistro Małpa serwuje dobrej jakości, duże burgery, smaczne i w wielu fantazyjnych wariacjach. Obsługa była bardzo sympatyczna i pomocna. Lokal jest miłą odskocznią od nieciekawych barów serwujących hamburgery niegdyś w okolicy dworca. Brakuje mi tylko w menu jakiś sałatek.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/01/bistro-mapa-sopot.html