ßßß Cookit - przepis na Pasztet z podgarla

Pasztet z podgarla

nazwa

Wykonanie

Pasztet z podgardla a może raczej smarowidło z podgardla?. Nieważne. Smakuje dobrze i wiem co w nim jest w przeciwieństwie do tego co kupuję w sklepie.
Składniki:
1/2 mięsnego podgardla (część ciała zwierzęcia znajdująca się po spodniej stronie szyi)
1 mała marchewka
1 cebula,
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
bułka grahamka (40-60 g.)
Przyprawy: sól, majeranek, pieprz czarny, lubczyk.
Wykonanie:
Do garnka włożyć podgardle.
Warzywa obrać i umyć.
Dołożyć do mięsa.
Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do całkowite rozgotowania mięsa.
Kiedy mięso będzie miękkie a część rosołu odparuje przecedzić przez sito.
Bułkę namoczyć w rosole.
Mięso, bułkę i warzywa dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
Doprawić solą i przyprawami.
Ponownie włożyć do garnka i zagotować.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Gorącą masę wkładać do czystych słoików.
Odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Uwaga: Jeśli chcemy dłużej przechowywać należy słoiki zagotować a najlepiej kilka razy.
Dodałam sporo majeranku i pieprzu by nadać wyrazisty smak lecz każdy powinien sobie doprawić według własnego smaku.
Ciekawostka:
Grecy majeranek szeroko stosowali aby leczyć obrzęk, drgawki, i zatrucia. Tradycyjnie był używany w herbacie, aby leczyć bóle głowy, katar, oczyścić zatoki oraz działa uspokajająco. Majeranek jest również używany aby złagodzić bóle brzucha i bóle mięśni oraz poprawia krążenie. Okazuje się, że ma dobre właściwości przeciwutleniające. Od lat jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Dawniej majeranek znalazł zastosowanie jako środek na wzmocnienie serce, wzmożenie popędu płciowego, poprawienie trzeźwości umysłu, dolegliwości żołądkowe czy kamienie nerkowe. Obecnie również uważa się, że majeranek ma liczne właściwości zdrowotne.
Współczesna fitoterapia poleca majeranek na katar, kaszel, chore zatoki, trawienie, a nawet na odchudzanie.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/pasztet-z-podgarla