Wykonanie
Pasztet z podgardla a może raczej smarowidło z podgardla?. Nieważne. Smakuje dobrze i wiem co w nim jest w przeciwieństwie do tego co kupuję w sklepie.Składniki:
1/2
mięsnego podgardla (część ciała zwierzęcia znajdująca się po spodniej stronie szyi)1 mała
marchewka1
cebula,1
korzeń pietruszkimały kawałek
selerabułka grahamka (40-60 g.)
Przyprawy:
sól,
majeranek,
pieprz czarny,
lubczyk.
Wykonanie:Do garnka włożyć podgardle.Warzywa obrać i umyć.Dołożyć do
mięsa.Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do całkowite rozgotowania
mięsa.Kiedy
mięso będzie miękkie a część rosołu odparuje przecedzić przez sito.
Bułkę namoczyć w rosole.
Mięso,
bułkę i warzywa dwukrotnie zmielić w maszynce do
mięsa.Doprawić
solą i
przyprawami.Ponownie włożyć do garnka i zagotować.W razie potrzeby doprawić do smaku.Gorącą masę wkładać do czystych słoików.Odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Uwaga: Jeśli chcemy dłużej przechowywać należy słoiki zagotować a najlepiej kilka
razy.Dodałam sporo
majeranku i
pieprzu by nadać wyrazisty smak lecz każdy powinien sobie doprawić według własnego smaku.Ciekawostka:Grecy
majeranek szeroko stosowali aby leczyć obrzęk, drgawki, i zatrucia. Tradycyjnie był używany w herbacie, aby leczyć
bóle głowy, katar, oczyścić zatoki oraz działa uspokajająco.
Majeranek jest również używany aby złagodzić
bóle brzucha i
bóle mięśni oraz poprawia krążenie. Okazuje się, że ma dobre właściwości przeciwutleniające. Od lat jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Dawniej
majeranek znalazł zastosowanie jako środek na wzmocnienie
serce, wzmożenie popędu płciowego, poprawienie trzeźwości umysłu, dolegliwości żołądkowe czy kamienie nerkowe. Obecnie również uważa się, że
majeranek ma liczne właściwości zdrowotne.Współczesna fitoterapia poleca
majeranek na katar, kaszel, chore zatoki, trawienie, a nawet na odchudzanie.