Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszam na przysmak z dębowej kniei, czyli na
szynkę z jelenia =)Myślistwo od niepamiętnych czasów związane było i jest z naszą historią i tradycją.Uczyło zręczności i odwagi. W dawnych czasach puszcze i lasy polskie obfitowały w zwierzynę grubą, jak niedźwiedzie, żubry, łosie, jelenie, dziki, sarny i drobną, jak zające i
ptactwo.Dziś polujemy głównie na dziki, sarny i ptaki, choć oczywiście także na jelenie.W kuchni polskiej
dziczyzna odgrywa bardzo ważną rolę.Smak
mięsa z jelenia jest bardzo charakterystyczny. Jest to
mięso dla prawdziwychkoneserów, o niezwykłej kruchości i delikatności.Zwierzyna leśna ma całkowicie inną dietę oraz całkowicie inny chów.Całe dnie spędzają na bieganiu po łąkach i lasach.
Mięso zwierząt dzikich różni się od
mięsa zwierząt hodowlanych wyglądem,zapachem i smakiem. Wynika to z innego rodzaju pożywienia, które składa się z urozmaiconego pokarmu roślinnego.
Mięso jest pozyskiwane z polowań, a dostępne w specjalistycznych lub lepszych sklepach
mięsnych. Ja od siebie
mogę polecić sklep Zdrowe
Mięsa: Zdrowe
MięsaZachęcam do kupowania i jedzenia
dziczyzny, ponieważ naprawdę warto! =)
Smacznego =)