ßßß Cookit - przepis na Szynka z jelenia

Szynka z jelenia

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś zapraszam na przysmak z dębowej kniei, czyli na szynkę z jelenia =)
Myślistwo od niepamiętnych czasów związane było i jest z naszą historią i tradycją.
Uczyło zręczności i odwagi. W dawnych czasach puszcze i lasy polskie obfitowały w zwierzynę grubą, jak niedźwiedzie, żubry, łosie, jelenie, dziki, sarny i drobną, jak zające i ptactwo.
Dziś polujemy głównie na dziki, sarny i ptaki, choć oczywiście także na jelenie.
W kuchni polskiej dziczyzna odgrywa bardzo ważną rolę.
Smak mięsa z jelenia jest bardzo charakterystyczny. Jest to mięso dla prawdziwych
koneserów, o niezwykłej kruchości i delikatności.
Zwierzyna leśna ma całkowicie inną dietę oraz całkowicie inny chów.
Całe dnie spędzają na bieganiu po łąkach i lasach.
Mięso zwierząt dzikich różni się od mięsa zwierząt hodowlanych wyglądem,
zapachem i smakiem. Wynika to z innego rodzaju pożywienia, które składa się z urozmaiconego pokarmu roślinnego.
Mięso jest pozyskiwane z polowań, a dostępne w specjalistycznych lub lepszych sklepach mięsnych. Ja od siebie mogę polecić sklep Zdrowe Mięsa: Zdrowe Mięsa
Zachęcam do kupowania i jedzenia dziczyzny, ponieważ naprawdę warto! =)
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/09/szynka-z-jelenia.html