ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa a

Kiełbasa a

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Szynki z jelenia
Maggiczna golonka wieprzowa »
Kiełbasa a'la krakowska z dziczyzny parzona
Składniki:
- mięso z dzika I 6,5kg
- mięso z dzika II 1,5kg
- mięso z dzika III 0,5kg
- mięso z jelenia II 0,5kg
- tłuszcz z dzika 1kg
- pieprz 1,5g/kg
- gałka muszkatołowa 0,3g/kg
- czosnek 0,7g/kg
- jałowiec 1g/kg
- osłonki białkowe fi 65mm
Mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 17g peklosoli na kg przez 5 dni w temp do 6 stopni.
Mięso z dzika I kl. kroimy w kostkę ok. 3x3cm. Mięso IIkl mielimy na sitku 12mm, mięso IIIkl oraz mięso z jelenia mielimy na sitku 3mm i kutrujemy. Tłuszcz mielimy na sitku 8mm.
zmielone mięso I i II kl mieszamy, aż nabierze kleistości, dodajemy kutrowaną masę i tłuszcz. Mieszamy i dodajemy przyprawy.
Napełniamy ścisło osłonki w odcinki 40cm. Wykłuwamy powietrze i osadzamy prze 12h w temp. do 6stopni.
Wędzimy gorącym dymem ok 1,5h do osiągnięcia brązowej barwy.
Następnie parzymy w temp. 75st. do osiągnięcia wewnątrz ok. 70st.
Studzimy w temp. max 18st przez 12h.
Wędzimy drugi raz dymem zimnym prze ok. 6-8h do osiągnięcia ciemnej barwy.
Suszymy prze okres ok 1 tygodnia w temp do 10 stopni.
Smacznego
piątek, 19 marca 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/03/Kielbasa-a.html