Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Szynki z jeleniaMaggiczna
golonka wieprzowa »
Kiełbasa a'la krakowska z
dziczyzny parzona
Składniki:-
mięso z dzika I 6,5kg-
mięso z dzika II 1,5kg-
mięso z dzika III 0,5kg-
mięso z jelenia II 0,5kg- tłuszcz z dzika 1kg-
pieprz 1,5g/kg-
gałka muszkatołowa 0,3g/kg-
czosnek 0,7g/kg-
jałowiec 1g/kg- osłonki
białkowe fi 65mm
Mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 17g peklosoli na kg przez 5 dni w temp do 6 stopni.
Mięso z dzika I kl. kroimy w kostkę ok. 3x3cm.
Mięso IIkl mielimy na sitku 12mm,
mięso IIIkl oraz
mięso z jelenia mielimy na sitku 3mm i kutrujemy. Tłuszcz mielimy na sitku 8mm.zmielone
mięso I i II kl mieszamy, aż nabierze kleistości, dodajemy kutrowaną masę i tłuszcz. Mieszamy i dodajemy
przyprawy.Napełniamy ścisło osłonki w odcinki 40cm. Wykłuwamy powietrze i osadzamy prze 12h w temp. do 6stopni.
Wędzimy gorącym
dymem ok 1,5h do osiągnięcia brązowej barwy.Następnie parzymy w temp. 75st. do osiągnięcia wewnątrz ok. 70st.Studzimy w temp. max 18st przez 12h.Wędzimy drugi raz
dymem zimnym prze ok. 6-8h do osiągnięcia ciemnej barwy.Suszymy prze okres ok 1 tygodnia w temp do 10 stopni.Smacznegopiątek, 19 marca 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter