Wykonanie
W Gdańsku do 18 sierpnia króluje Jarmark Dominikański. Jest to miejsce gdzie można dostać wiele tradycyjnych wyrobów wykonanych przy użyciu rąk i naturalnych składników, a nie za pośrednictwem maszyn oraz utrwalaczy, utleniaczy i innych składników chemicznych.Można również znaleźć wiele stoisk, na których oferowana jest
dziczyzna. Moim zdaniem najlepszymi wyrobami mogą pochwalić się Litwini.Jest to bardzo dobra okazja, aby zaopatrzyć się w
mięso, które jest wyjątkowe i posiada wiele wartościowych składników. W Polsce mało jemy tego
mięsa, częściej sięgamy po wyroby powstałe ze zwierząt hodowlanych, a powinno być odwrotnie.
Mięso z
dziczyzny posiada bardzo dużo witaminy B2, B5, B6. Posiada zdecydowanie mniej tłuszczu niż
wołowina, czy
mięso drobiowe.100 g tego
mięsa posiada zaledwie 115 kcal. Dodatkowo bogate jest w magnez, fosfor, wapno, żelazo, aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć, oraz większą ilość cennych witamin .Warto wspomnieć również o tym, że
dziczyzna nie ma w sobie tyle antybiotyków, składników chemicznych co
mięso hodowlane. Zwierzęta żywią się tym co w danej
porze roku jest dostępne w ich otoczeniu.Zalecam więc zmniejszenie spożycia
mięsa hodowlanego na rzecz wyrobów z
dziczyzny.Niestety jest to
mięso zdecydowanie droższe od tradycyjnych wyrobów jednak ich wartości odżywcze są nieocenione.Na zdjęciu jest wiele produktów, które wykonane zostały z sarny, dzika, czy jelenia.