ßßß Cookit - przepis na Festiwal truflowy w Mera hotel&spa

Festiwal truflowy w Mera hotel&spa

nazwa

Wykonanie

Ostatnio dostałam zaproszenie od Mera Hotel&Spa na festiwal truflowy, dlatego z przyjemnością pojawiłam się w wyznaczonym terminie w Restauracji Pescatore. Na festiwalu towarzyszyła mi Asiejka i Ewcia . Hotel znajduje się w moim ukochanym mieście - w Sopocie, w dodatku nad samym morzem, a siedząc w restauracji możemy podziwiać widok morza.
Kulinarne festiwale zostały zapoczątkowane już w lutym, kiedy to Szef Kuchni zaproponował ucztę z owocami morza. Festiwale są powiązane z sezonowością pojawiania się konkretnych darów natury. W marcu tematem przewodnim są świeże trufle - ponieważ marzec to ostatni czas by ich spróbować.
Szef Kuchni - Vittorio di Sora - przygotował 5 dań, a w każdym z nich znajdziemy trufle. W trakcie degustacji Szef Kuchni opowiedział i pokazał nam trufle, przedstawiał, co znajduje się na talerzu, a także opowiedział o samym Festiwalu Truflowym.
Tak wygląda menu Festiwalu Truflowego:
1. Krem ziemniaczany z parmezanem i nutą świeżych trufli.
2. Burrata - kremowa mozzarella podana z frytkami z polenty i trufli, z dressingiem ze świeżych pomidorów.
3. Tatar z wołowiny podany ze smażonym jajkiem i truflami.
4. Buraczkowe gnocchi w sosie z parmezanu i świeżych trufli.
5. Kotlety jagnięce podane z puree z wędzonego bakłażanu i tartą z karczochów i ziemniaków.
6. Włoski deser semifreddo o smaku orzecha laskowego z nutą praliny i bezy.
Podsumowując - wykwintna i doskonała uczta dla kubków smakowych i dla oka. Jeżeli chcesz poznać czarodziejski smak trufli koniecznie przyjdź na kolację 15 marca albo 22 marca o godz. 18 do Hotelu Mera&Spa w Sopocie :).
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/03/festiwal-truflowy-w-mera-hotel.html