Wykonanie
Ostatnio dostałam zaproszenie od Mera Hotel&Spa na festiwal
truflowy, dlatego z przyjemnością pojawiłam się w wyznaczonym terminie w Restauracji Pescatore. Na festiwalu towarzyszyła mi Asiejka i Ewcia . Hotel znajduje się w moim ukochanym
mieście - w Sopocie, w dodatku nad samym morzem, a siedząc w restauracji możemy podziwiać widok morza.



Kulinarne festiwale zostały zapoczątkowane już w lutym, kiedy to Szef Kuchni zaproponował ucztę z
owocami morza. Festiwale są powiązane z sezonowością pojawiania się konkretnych darów natury. W marcu tematem przewodnim są świeże
trufle - ponieważ marzec to ostatni czas by ich spróbować.Szef Kuchni - Vittorio di
Sora - przygotował 5 dań, a w każdym z nich znajdziemy
trufle. W trakcie degustacji Szef Kuchni opowiedział i pokazał nam
trufle, przedstawiał, co znajduje się na talerzu, a także opowiedział o samym Festiwalu
Truflowym.

Tak wygląda menu Festiwalu
Truflowego:1. Krem ziemniaczany z
parmezanem i nutą świeżych
trufli.

2. Burrata - kremowa
mozzarella podana z frytkami z polenty i
trufli, z dressingiem ze świeżych
pomidorów.

3. Tatar z
wołowiny podany ze smażonym
jajkiem i
truflami.


4.
Buraczkowe gnocchi w sosie z
parmezanu i świeżych
trufli.


5. Kotlety jagnięce podane z puree z wędzonego
bakłażanu i tartą z
karczochów i
ziemniaków.

6. Włoski deser semifreddo o smaku
orzecha laskowego z nutą praliny i
bezy.


Podsumowując - wykwintna i doskonała uczta dla kubków
smakowych i dla oka. Jeżeli chcesz poznać czarodziejski smak
trufli koniecznie przyjdź na kolację 15 marca albo 22 marca o godz. 18 do Hotelu Mera&Spa w Sopocie :).