Wykonanie
ciasto:3 szklanki
mąkipół łyżeczki
soliwrzątek (ok.1szklanka)2 łyżki
olejufarsz:30g
grzybów suszonych300g
kapusty kiszonejcebula1,5 szklanki
wody wrzącej
sól,
pieprz,
oliwaFarsz :
Grzyby gotować w niewielkiej ilości
wody, aż będą miękkie.Pokroić drobno
grzyby,
kapustę i
cebulę.
Cebulę podsmażyć na patelni na
oliwie, następnie dodać
kapustę i
grzyby.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Dolać
wodę i gotować pod przykryciem aż cała
woda wyparuje.Pozostawić do ostygnięcia.Ciasto :
Mąkę mieszamy z
solą.Dodajemy stopniowo
wodę i zagniatamy nożem, dodać tyle
wody ile wchłonie
mąka. Zazwyczaj jest to szklanka
wody.Dodać
olej i zagniatać rękoma do uzyskania elastycznego i nie lepiącego się do rąk ciasta.Ciasto rozwałkować na blacie posypanym
mąką jak najbardziej cienko, wykrajać szklanką kółka i nakładać farsz.Zlepiać brzegi i docisnąć widelcem, albo zrobić ozdobną falbankę.Jeśli chcemy podać od razu to wrzucamy po kilka sztuk do wrzącej osolonej
wody i gotujemy aż wypłyną na wierzch ok.4min.Ja w tym roku mroziłam na 2 sposoby:1) chwilę obgotowałam we wrzącej wodzie, czekałam aż ostygną, układałam na tacce by się nie stykały i do zamrażalnika. po godzinie przekładałam do pojemnika.2) surowe na tackę i do zamrażalnika, a po godzinie do pojemnika.Ciekawa jestem, który sposób jest lepszy.edit: W
sumie oby dwa sposoby są dobre, ale że 2 sposób jest szybszy proponuję go :)






www.neoflam.plWszystkie przepisy świąteczne zgromadziłam tutaj {klik} w tym:pierniczki miękkielemon
curdmuffinki marmurkoweciasto
kakaoweciasteczka francuskie z
jabłkiempierogi z
mięsemciasto
marchewkoweciasteczka kakaowemurzynek