Wykonanie
SkładnikiCiasto pierogowe postne:4 szklanki
mąki2 łyżeczki
soli1 łyżka
olejuokoło 2 szklanek ciepłej
wodyFarsz:1 słoik litrowy
suszonych grzybów1 kg
kiszonej kapusty1
marchewka1
pietruszkasól i
pieprz3 łyżki
oleju3
cebuleDo podania:3
cebulekilka łyżek
oleju roślinnegoPrzygotowanie
Grzyby opłukać, zalać zimną
wodą i odstawić na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną
marchewkę,
pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić
solą i
pieprzem.
Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem
soli, dokładnie odcisnąć.
Grzyby,
marchewkę i
pietruszkę odcedzić, zachowując
wywar (wykorzystać do np. do zupy grzybowej). Bardzo dobrze odcisnąć z
wody i razem z
kapustą zmielić w maszynce do
mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie mamy maszynki,
grzyby i warzywa można też drobno posiekać na desce.Na patelni na
oleju zeszklić
cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić
solą i
pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać
sól i
olej. Stopniowo dodając ciepłą
wodę wyrabiać ciasto, zagarniając
mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić
wodę w garnku na gotowanie, posolić.Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać ze smażoną na
oleju pokrojoną
cebulą.Propozycja podaniaJako samodzielna potrawa lub dodatek do czerwonego barszczu wigilijnego.
