ßßß Cookit - przepis na Verrine z cukinią, jajkami przepiorczymi i serem kozim

Verrine z cukinią, jajkami przepiorczymi i serem kozim

nazwa

Wykonanie

Verrine (fr. Słoik) nie ma nazwy w naszym ojczystym języku. Jest to francuski przysmak podawany w szklance. Może to być przystawka , danie główne i zarówno deser. Pierwszym człowiekiem ktory użył verrine do podania deseru, był Philippe Conticini i zrobił to w 1994 roku. Od tego czasu rozpoczęła sie moda na ten francuski przysmak .
Każdy verrine zbudowany jest z rożnych warstw ktore razem stanowią równowagę smaków.
Najwyższa warstwa zawiera kwaskowate składniki powodujące wydzielanie śliny i przygotowujące na kolejne smaki. Środkowa warstwa stanowi główna konstrukcje smaku. Trzecia natomiast powinna być gładka i jedwabista . Jej zadaniem jest powleczenie kubków smakowych w celu zapewnienia przyjemnego finiszu.
Moim zdaniem, Verrine najlepiej sprawdza sie jako przystawka i idealnie pasuje do grilla. Dzięki niej możemy pozbyć sie pierwszego głodu w oczekiwaniu na danie głownie i jednocześnie nie przejeść sie.
1 cukinia z cienką skórką
1/2 cytryny
1 łyżka świeżego posiekanego estragonu (lub estragon suszony)
200 g serka koziego
1 mały pęczek szczypiorku
sól
pieprz
6 solonych krakersów
4 małe korniszony
6-8 jajek przepiórczych
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny i estragon. Ser mieszamy za szczypiorkiem, solą i pieprzem. Układamy na dnie kieliszków. Posypujemy pokruszonymi krakersami i pokrojonymi korniszonami. Układamy cukinię i połówki ugotowanych na twardo jajek przepiórczych. Młodą cukinię można zastąpić zielonym ogórkiem lub surówką z marchewki, selera oraz majonezu lub chrzanu.
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2014/05/verrine-z-cukinia-jajkami-przepiorczymi.html