Wykonanie

Verrine (fr. Słoik) nie ma nazwy w naszym ojczystym
języku. Jest to francuski przysmak podawany w szklance. Może to być przystawka , danie główne i zarówno deser. Pierwszym człowiekiem ktory użył verrine do podania deseru, był Philippe Conticini i zrobił to w 1994 roku. Od tego czasu rozpoczęła sie
moda na ten francuski przysmak .Każdy verrine zbudowany jest z rożnych warstw ktore razem stanowią równowagę smaków.Najwyższa warstwa zawiera kwaskowate składniki powodujące wydzielanie śliny i przygotowujące na kolejne smaki. Środkowa warstwa stanowi główna konstrukcje smaku. Trzecia natomiast powinna być gładka i jedwabista . Jej zadaniem jest powleczenie kubków
smakowych w celu zapewnienia przyjemnego finiszu.Moim zdaniem, Verrine najlepiej sprawdza sie jako przystawka i idealnie pasuje do grilla. Dzięki niej możemy pozbyć sie pierwszego głodu w oczekiwaniu na danie głownie i jednocześnie nie przejeść sie.1
cukinia z cienką skórką1/2
cytryny1 łyżka świeżego posiekanego
estragonu (lub
estragon suszony)200 g
serka koziego1 mały pęczek
szczypiorkusólpieprz6 solonych
krakersów4 małe
korniszony6-8
jajek przepiórczych
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy
sok z cytryny i
estragon.
Ser mieszamy za
szczypiorkiem,
solą i
pieprzem. Układamy na dnie kieliszków. Posypujemy pokruszonymi
krakersami i pokrojonymi
korniszonami. Układamy
cukinię i połówki ugotowanych na twardo
jajek przepiórczych.
Młodą cukinię można zastąpić zielonym
ogórkiem lub surówką z
marchewki,
selera oraz
majonezu lub
chrzanu.