Wykonanie
Placki są świetnym uzupełnieniem jadłospisu.
Mąka,
jajka,
woda albo odrobina
mleka to dla mnie solidna podstawa. Cała reszta zależy od dostępności składników i humoru. Może być na słodko i na wytrawnie, cienko lub grubo, prosto czy wystawnie. Dziś przepis na jedne z moich ulubionych placków
cukiniowych.1 mała
cukinia120 g
mąki100
koziego sera (miałki
twaróg)pół pęczka
natki pietruszki1
jajkotrochę
mleka, jeśli ciasto wyjdzie za gęste
sól,
estragon,
pieprzCukinię myjemy i ścieramy na tarce (grube
łezki).
Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy
ser kosi,
jajko,
mąkę i
przyprawy. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
cukinię i ponownie mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z
oliwą z oliwek. Placki smażymy aż będą złote. Podajemy ze
śmietaną.