Wykonanie
Macie swoje ulubione ciasto? Ja mam dwa:
ciasto drożdżowe z ogromną ilością kruszonki oraz sernik. Przeważnie pojawia się na moim
stole w tradycyjnej wersji: na kruchym cieście i z
brzoskwiniami. I w takiej formie pojawił się też na wielkanocnym
stole. Teraz czas na trochę lżejsze eksperymenty. Sernik z dodatkiem
kaszy jaglanej, bez
cukru,
mąki, glutenu. Sernik idealny :)przepis na ok. 12 porcji

250g
kaszy jaglanej400g
twarogu2
jajka2
banany2 łyżeczki
syropu limonkowego z
miętą ETERNO3 łyżki
jogurtu greckiego+ 3 łyżki
jogurtu greckiego2 łyżki powideł
truskawkowych2 łyżki mieszanki bakaliowej
Kaszę jaglaną ugotuj na sypko, odstaw do przestygnięcia. Do misy blendera przełóż
twaróg,
kaszę jaglaną,
banany,
jajka,
jogurt grecki i
syrop limonkowy. Całość zmiksuj dokładnie. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do niej masę
serową, wygładź powierzchnię ciasta. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Jogurt grecki zmiksuj z powidłami. Gotową masę rozprowadź na przestudzonym serniku, całość posyp mieszanką
bakaliową. Podawaj z ulubioną
kawą :)Smacznego :)


