Wykonanie
Szaleństwo
truskawkowe trwa nadal. Były już koktajle, sałatki, ciasto, a teraz czas na sernik :) Trochę nietypowy, bo z dodatkiem
kaszy gryczanej. Brzmi dziwnie, ale gwarantuje Wam, że smakuje bardzo dobrze. Jeśli robiliście sernik jaglany KLIK, to wersja gryczana na pewno przypadnie Wam do gustu.przepis na 12 porcji

250g
kaszy gryczanej, niepalonej400g
twarogu2
jajka2
banany300g
truskawekłyżka
miodu3 łyżki
jogurtu greckiego+ 3 łyżki
jogurtu greckiego2 łyżki powideł
truskawkowychKaszę gryczaną ugotuj na sypko, odstaw do przestygnięcia. Do misy blendera przełóż
twaróg,
kaszę gryczaną,
banany,
jajka,
jogurt grecki i
truskawki (najlepiej jak wcześniej zmiksujesz je blenderem na gładki mus). Całość zmiksuj dokładnie. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do niej masę
serową, wygładź powierzchnię ciasta. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Jogurt grecki zmiksuj z powidłami. Gotową masę rozprowadź na przestudzonym serniku, całość posyp mieszanką
bakaliową. Podawaj z ulubioną
kawą :)Smacznego :)

