Wykonanie
Ostatnio zrobiło się bardzo słodko na blogu:) Nie wiem w
sumie z czego to wynika, ale ostatnio mam straszną ochotę na różne wypieki (ok, powiedzmy, że to nie łakomstwo tylko kiepski biometr :D) Na szczęście wszystkie słodkości, do których Was tutaj zachęcam są przyjazne zdrowiu i szczupłej sylwetce :) Taka jest także ta
tarta: bezglutenowa, bez zbędnego
cukru. Robi się ją naprawdę bardzo szybko i szybko znika :) Spróbujecie?CIASTO:120g
mąki ryżowej120g
mąki gryczanej3 łyżki zimnej
wody2 łyżki
śmietany80g
masłaszczypta
soliKREM:200g
ricotty4
jabłkaszczypta
cynamonumrożone
jagody ( lub inne
owoce)CIASTO:
Mąki przesiej do miski,
masło pokrojone na małe kawałki. Całość rozetrzyj palcami, a następnie dodaj
śmietanę i
wodę. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Gotowe
owiń folią i włóż na 30 minut do wystygnięcia. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5cm i przełóż do formy na tartę. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.KREM:
Jabłka obierz, pokrój na małe kawałki i przełóż do garnka z grubym dnem. Podlej je lekko
wodą i duś ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie przypraw
cynamonem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.Przestudzony
mus jabłkowy zmiksuj z
serkiem ricotta.Gotową masę wyłóż na przestudzony spód ciasta. Wyrównaj wierzch. Udekoruj mrożonymi
jagodami. Gotowe ciasto wstaw na ok. 3h do lodówki, aby się schłodziło. Podawaj z
musem owocowym i ulubioną
kawą lub
herbatą :)

