ßßß
CIASTO:3 szklanki mąki100 g masła lub margaryny5 żółtek3 łyżki cukru2 łyżki kwaśnej śmietany3 łyżeczki proszku do pieczenia+ łyżka kaszy mannyMASA SEROWA:1,5 kg sera dobrego sera twarogowego4 całe jajka3/4 szklanki cukrucukier waniliowy2 łyżki mąki ziemniaczanejok. 200 ml soku z brzoskwiń lub ananasa100 g rodzynek+ 250 g pierników w czekoladzie z nadzieniemPIANA:5 białekpół szklanki cukruopakowanie budyniu śmietankowegoCIASTO: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj cukier, masło pokrojone na małe kawałki oraz żółtka wymieszane ze śmietaną. Wyrób ciasto, tak jak na ciasto kruche. 2/3 gotowego ciasta rozwałkuj, wyłóż nim blachę, ponakłuwaj i posyp delikatnie kaszą manną. Pozostałe ciasto włóż do zamrażalnika.MASA SEROWA: Do miski malaksera przełóż ser, dodaj do niego jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Wyrób dokładnie. Na koniec dodaj sok i namoczone rodzynki i ponownie ucieraj przez chwilę.PIANA:Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Do tak ubitej piany dodaj budyń i delikatnie wymieszaj.WYKOŃCZENIE: Masę serową wyłóż na wcześniej przygotowane ciasto. Następnie powciskaj w nią pierniki, zachowując równe odległości pomiędzy nimi. Na masę serową wyłóż ubitą pianę, a na nią zetrzyj zamrożone ciasto. Piecz ok. 1,5h w 180 stopniach.Po upieczeniu pozostaw ciasto do przestygnięcia.Smacznego :)