Nie ukrywam, że jestem olbrzymią fanką słodkich wypieków. Postanowiłam jednak poeksprymntować z wypikami na wytrawnie. W lodówce znalazłam oscypka, w szafe oliwki. Jeszcze tylko trochę mąki, ziół i tadam - są. Muffinki na wytrawnie smakują także dobrze :)przepis na 12 muffinek250g mąki pszennej pełnoziarnistejłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta ostrej paprykipół łyżeczki posiekanego świeżego tymiankuszczypta czarnego pieprzuszczypta soli200g oscypka ( ja miałam mieszany)2 jajka4 łyżki oliwy200ml mleka+ 12 oliwek faszerowanych migdałamiRozgrzej piekarnik do 180 stopni.Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i przyprawy. Oscypek zetrzyj na tarce i dodaj do miski z mąką i przyprawami. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, oliwę i jajka. Dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Formę na muffinki wysmaruj dokładnie masłem. Wykładaj do niej ciasto, tak aby zapełnić 3/4 wysokości formy. Na środku każdej muffinki wciśnij jedną oliwkę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut.Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.