ßßß Cookit - przepis na Amarantusowe mini tarty z zielonymi szparagami

Amarantusowe mini tarty z zielonymi szparagami

nazwa

Wykonanie

Wiosenny, lekki obiad. Takim daniem rozpoczynamy sezon na szparagi.
przepis na 6 tart
CIASTO:
szklanka mąki amarantusowej
pół szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
pół szklanki zimnej wody
4 łyżki oliwy
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
Mąki przesiej do miski. Dodaj zioła prowansalskie i sól. Następnie dodaj wodę i oliwę i energicznie zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt przywierać do dłoni, możesz dodać więcej mąki. Ciasto musi być elastyczne i gładkie.
Po wyrobieniu, rozwałkuj na ok. 0,5cm. Foremki na tartaletki wyklej dokładnie ciastem. Brzegi muszą przywierać do formy, nadmiar ciasta można odciąć.
Ja mam formy silikonowe, ale jeśli takich nie posiadasz, pamiętaj o wysmarowaniu foremek tłuszczem.
Tak przygotowane tarty, włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 15 minut.
FARSZ:
pół pęczka zielonych szparagów
2 jajka
200ml mleka
2 cebulki dymki,
pieprz bałkański
50g sera bursztyn
Szparagi obierz i odkrój twarde końcówki. Ugotuj je w osolonej wodzie, tak aby były al dente ( ok. 2minut). Po ugotowaniu odstaw do przestygnięcia.
Cebulkę posiekaj drobno. Do kubka wbij dwa jajka, dodaj posiekaną cebulkę, starty ser, mleko i przypraw pieprzem. Wymieszaj całość dokładnie.
WYKOŃCZENIE:
Gdy tarty się już podpieką, wyjmij je z piekarnika. Na Każdej z nich ułóż szparagi ( ilość w zależności od upodobań) i całość zalej sosem jajecznym. Następnie ponownie zapiecz przez ok. 15-20minut w 190 stopniach.
Podawaj ciepłe z mieszanką sałat :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/04/amarantusowe-mini-tarty-z-zielonymi.html