Wykonanie
Wiosenny, lekki obiad. Takim daniem rozpoczynamy sezon na
szparagi.przepis na 6 tart

CIASTO:szklanka
mąki amarantusowejpół szklanki pełnoziarnistej
mąki pszennejpół szklanki zimnej
wody4 łyżki
oliwyłyżeczka
ziół prowansalskichszczypta
soliMąki przesiej do miski. Dodaj
zioła prowansalskie i
sól. Następnie dodaj
wodę i
oliwę i energicznie zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt przywierać do dłoni, możesz dodać więcej
mąki. Ciasto musi być elastyczne i gładkie.Po wyrobieniu, rozwałkuj na ok. 0,5cm. Foremki na tartaletki wyklej dokładnie
ciastem. Brzegi muszą przywierać do formy, nadmiar ciasta można odciąć.Ja mam formy silikonowe, ale jeśli takich nie posiadasz, pamiętaj o wysmarowaniu foremek tłuszczem.Tak przygotowane tarty, włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 15 minut.FARSZ:pół pęczka
zielonych szparagów2
jajka200ml
mleka2
cebulki dymki,
pieprz bałkański50g
sera bursztynSzparagi obierz i odkrój twarde końcówki. Ugotuj je w osolonej wodzie, tak aby były al dente ( ok. 2minut). Po ugotowaniu odstaw do przestygnięcia.
Cebulkę posiekaj drobno. Do kubka wbij dwa
jajka, dodaj posiekaną
cebulkę,
starty ser,
mleko i przypraw
pieprzem. Wymieszaj całość dokładnie.WYKOŃCZENIE:Gdy tarty się już podpieką, wyjmij je z piekarnika. Na Każdej z nich ułóż
szparagi ( ilość w zależności od upodobań) i całość zalej sosem jajecznym. Następnie ponownie zapiecz przez ok. 15-20minut w 190 stopniach.Podawaj ciepłe z mieszanką
sałat :)

