ßßß Cookit - przepis na Babeczki szparagowe

Babeczki szparagowe

nazwa

Wykonanie

Sezon szparagowy w pełni, więc w końcu je upolowałam i wykorzystałam. Nie wymagają dużo pracy, wysiłku ani czasu, więc są dobrym pomysłem na lunch, lub śniadanie, gdy mamy więcej czasu rano.
Przepis na te cudeńka pochodzi z majowego Shape'a, ale obcięłam połowę składników, bo nie potrzebowałam 12 babeczek - nie chciałam przedawkować jajek ;)
Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są niczego sobie, więc można je śmiało wziąć jako przekąskę "na wynos".
Składniki:
3 jaja
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki tartego sera
łyżeczka świeżych siekanych ziół (np. tymianku)
mała cebula
około 6 zielonych szparagów (po obróbce ma być szklanka)
sól, pieprz, oliwa do smażenia
Piec nagrzewamy do 190 stopni.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Szparagom odłamujemy stwardniałe końce. Kroimy szparagi na kawałki - mniej więcej wielkości ich "główek" i dorzucamy do cebuli.
Smażymy przez jakieś 5 minut, aż nabiorą intensywnie zielonego koloru.
W misce łączymy jajka, mleko, ser i przestudzone kawałki szparagów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do sześciu papilotek silikonowych/formy do muffinek.
Pieczemy około20 minut, do zrumienienia.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/05/babeczki-jajeczne-ze-szparagami.html