Wykonanie
Porcja dla 6 osób

200g
ciasta francuskiego350g
marchwi50ml gęstej, słodkiej
śmietany3 łyżki tartego
parmezanu20g
masłajajko1łyżka
oliwy z oliwekgałka muszkatołowasólpieprz świeżo mielony+ dwie
marchewki do dekoracji+ łyżeczka
masłaMarchew obierz, pokrój w krążki. Gotuj w rondelku w szklance
wody z dodatkiem łyżki
oliwy i szczypty
soli. Ugotowaną
marchew odsącz, zmiksuj i wystudź.Do masy marchewkowej dodaj tarty
parmezan,
jajko,
śmietanę,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatałową. Wymieszaj, aż do połączenia się składników.Blachę o średnicy 24cm, wyłóż
ciastem francuskim. Masę
marchewkową wyłóż na ciasto, wyrównaj spód. Piecz ok. 30-35minut w temperaturze 180stopni.Po upieczeniu odstaw tartę do wystygnięcia. Pozostałą
marchew obierz, pokrój w ukośne plasterki. Na patelni rozpuść łyżkę
masła, wrzuć plasterki
marchwi i podsmaż ok. 2 minuty.Plasterki
marchwi ułóż na tarcie. Tartę podawaj pokrojoną na kawałki.

