Wykonanie
Dziś już nie ma słońca...I dzień będzie dłuższy, dobrze, że jutro już weekend ;)

pełnoziarnisty
bajgiel z
masłem orzechowym, drugi z
serem i
rzodkiewką +
ananas i
melon

200g
mąki pszennej pełnoziarnistejok. 5-6 łyżek
siemienia lnianego Santeok. 5-6 łyżeczk
ziaren słonecznika30g
drożdżyok. 250ml gorącej
wodysólłyżka
cukruoliwa ( 2-3łyżki)
jajkosezam do posypaniaZaczynamy od przygotowania zaczynu. Kruszymy
drożdże do miseczki, dodajemy
cukier,
sól, łyżkę
mąki i ok 4 łyżek
wody. Mieszamy, tak aby
drożdże się rozpuściły i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 10-15minut.W większej misce mieszamy
mąkę, siemię i
słonecznik. Po wyrośnięciu dodajemy delikatnie
drożdże,
wodę wymieszaną z
oliwą i delikatnie wyrabiamy ( najlepiej ręką, ale można także drewnianą łyżką). Jest to
ciasto drożdżowe, więc im dłużej wyrabiamy tym lepiej.Następnie odstawiamy ciasto na ok. 1-1,5h, aby wyrosło. Najlepiej, jeśli postawimy je w ciepłym miejscu, bo
drożdże lubią ciepełko;)Po tym czasie znów wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 5 części. Z każdej z nich formujemy bajgla, układamy na blasze i odstawiamy na kolejne 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180stopni. Wyrośnięte bajgle, smarujemy rozkłóconym
jajkiem, posypujemy
sezamem i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.Dziś pierwszy dzień wiosny? Tak ciężko zauważyć, no ale miejmy nadzieję, że to już niedługo ;)Jakieś pomysły na przywitanie wiosny? ;)