ßßß Cookit - przepis na Zupa grzybowa z kaszą i białym winem

Zupa grzybowa z kaszą i białym winem

nazwa

Wykonanie

Zupa grzybowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodkawa dzięki cebuli, z delikatnym smakiem białego wina. Dodatek kaszy nie tylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię.
SKŁADNIKI:
bulion:
4 podudzia z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
mały seler
biała cebula
sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
świeży lubczyk lub 1,5 l gotowego bulionu warzywnego
50dag świeżych leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc)
100g kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna)
100ml białego, wytrawnego wina
2 średnie białe cebule
łyżka masła klarowanego
sól, czarny pieprz, tymianek
natka pietruszki do dekoracji
WYKONANIE:
Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy. Zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i opalamy palnikiem. Warzywa dodajemy do kurczaka razem z zielem angielskim, liściem laurowym, ziarnami pieprzu, sola i kilkoma gałązkami świeżego lubczyku. Gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut aż mięso samo zacznie odchłodzić od kości.
W osobnym garnku na łyżce masła klarowanego przesmażamy grzyby z poszatkowaną w piórka cebulą. Podlewamy 1,5 l bulionu. Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku aby pozbyć się goryczy. Dokładamy do gotującej się zupy. Gotujemy aż kasza będzie miękka. Na ostatnie 10 minut dolewamy wino. Serwujemy udekorowana natką pietruszki.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/11/zupa-grzybowa-z-kasza-i-biaym-winem.html