Wykonanie
Zupa grzybowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodkawa dzięki
cebuli, z delikatnym smakiem
białego wina. Dodatek
kaszy nie tylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych
grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię.
SKŁADNIKI:
bulion:4 podudzia z
kurczaka3
marchewki2
pietruszkimały
selerbiała
cebulasól,
pieprz czarny ziarnisty,
ziele angielskie,
liść laurowyświeży
lubczyk lub 1,5 l gotowego
bulionu warzywnego50dag świeżych leśnych
grzybów (
maślaki, kozaki,
borowiki, podgrzybki,
kurki etc)100g
kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna)100ml białego,
wytrawnego wina2 średnie białe
cebulełyżka
masła klarowanego
sól,
czarny pieprz,
tymianeknatka pietruszki do dekoracjiWYKONANIE:
Bulion: Podudzia z
kurczaka myjemy. Zalewamy
woda i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy.
Marchew,
pietruszkę i
seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule obieramy i opalamy palnikiem. Warzywa dodajemy do
kurczaka razem z
zielem angielskim,
liściem laurowym, ziarnami
pieprzu,
sola i kilkoma gałązkami świeżego
lubczyku. Gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut aż
mięso samo zacznie odchłodzić od kości.W osobnym garnku na łyżce
masła klarowanego przesmażamy
grzyby z poszatkowaną w piórka
cebulą. Podlewamy 1,5 l
bulionu.
Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku aby pozbyć się goryczy. Dokładamy do gotującej się zupy. Gotujemy aż
kasza będzie miękka. Na ostatnie 10 minut dolewamy
wino. Serwujemy udekorowana
natką pietruszki.