ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Przepis na zapiekankę z ziemniakami, rybą i oliwkami, przywiozłam z Mediolanu. Podstawą tej pysznej w smaku, zimowej zapiekanki jest filet z białej ryby morskiej ....
Wyb ór ryby to kwestia indywidualna. Idealna b ędzie dorada, sola, polędwica z dorsza. Zapiekanka z rybą to pomysł na obiad, na wigilię, na imprezę. Teraz, kiedy jesteśmy w okresie przedświątecznym, sklepy oferują dobry wyb ór ryb. Nie jest to wprawdzie targ rybny na po łudniu Europy, ale też gusta jedzeniowe Polak ów ró żnią się od tych np. we Włoszech.
Kupując ryby zawsze zwracam uwagę, czy ryba została wyhodowana w sztucznych warunkach czy odłowiona w akwenie morskim na obszarze połow ów FAO. W łosi jedzą dania z ryb i owoc ów morza codziennie, czasem nawet kilka razy dziennie, w ró żnej postaci, z r ó żnymi dodatkami. Stali Czytelnicy i Czytelniczki mojego bloga wiedzą, że jestem fanką ryb i owoc ów morza, cz ęsto je jadam i regularnie prezentuję przepisy na dania z ryb. W Polsce ryby jada się gł ównie w grudniu i to przewa żnie karpia, kt óry ma wielu zwolenników, ale jak wiadomo ryb ą morską nie jest, albo śledzie w occie ....
.... o czym ciąg dalszy nastąpi.
Przepis dnia: Zapiekanka ziemniaczana
Składniki dla 4 os ób:
4-6 dużych ziemniaków
pol ędwica z dorsza - ok. 800 g
Na marynatę do ryby:
2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
kilka gałązek rozmarynu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
2 czerwone papryki
Przygotowanie:
Filet z dorsza opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, wł ó ż do brytfanki. Wymieszaj składniki marynaty - oliwę, sok z cytryny i s ól morsk ą. Polej rybę marynatą, obł ó ż gałązkami rozmarynu, przykryj folią i odstaw w marynacie na 20-30 minut. Paprykę umyj, przekr ój na pó ł, usuń miąższ wraz z pestkami. Pokr ój na cienkie paseczki ok. 2-3 mm i dodaj do ryby. Ziemniaki starannie umyj pod bie żącą wodą. Nie obieraj, pozostaw w mundurkach. W dużym garnku nastaw wodę. Jak się zacznie gotować, wł ó ż delikatnie ziemniaki, dodaj soli. Gotuj ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane, tylko al dente.
Wstaw rybę w marynacie z papryką na ok. 20-25 minut do gorącego pieca rozgrzanego do temperatury 230 °C. Po tym czasie wyjmij ryb ę z pieca, potargaj na dość duże kawałki (nie muszą być idealnie jednakowe). Podgotowane ziemniaki pokr ój na grub ą kostkę, doł ó ż do ryby. Dodaj czarne oliwki, całość wymieszaj. Wstaw do piekarnika na kolejne 7-10 minut. Podawaj prosto z pieca na st ó ł, z kieliszkiem dobrego wina i sałatą rzymską z cytrynowym winegret (tu przeczytasz przepis na sałatę rzymską).
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/12/zapiekanka-ziemniaczana.html