Wykonanie

Przepis na zapiekankę z
ziemniakami,
rybą i
oliwkami, przywiozłam z Mediolanu. Podstawą tej pysznej w smaku, zimowej zapiekanki jest
filet z białej ryby morskiej ....Wyb ór
ryby to kwestia indywidualna. Idealna b ędzie dorada,
sola,
polędwica z
dorsza. Zapiekanka z
rybą to pomysł na obiad, na wigilię, na imprezę. Teraz, kiedy jesteśmy w okresie przedświątecznym, sklepy oferują dobry wyb ór ryb. Nie jest to wprawdzie targ
rybny na po łudniu Europy, ale też gusta jedzeniowe Polak ów ró żnią się od tych np. we Włoszech.Kupując
ryby zawsze zwracam uwagę, czy
ryba została wyhodowana w sztucznych warunkach czy odłowiona w akwenie morskim na obszarze połow ów FAO. W
łosi jedzą dania z ryb i
owoc ów morza codziennie, czasem nawet kilka
razy dziennie, w ró żnej postaci, z r ó żnymi dodatkami. Stali Czytelnicy i Czytelniczki mojego bloga wiedzą, że jestem fanką ryb i
owoc ów morza, cz ęsto je jadam i regularnie prezentuję przepisy na dania z ryb. W Polsce
ryby jada się gł ównie w grudniu i to przewa żnie
karpia, kt óry ma wielu zwolenników, ale jak wiadomo ryb ą morską nie jest, albo
śledzie w occie ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.Przepis dnia: Zapiekanka ziemniaczanaSkładniki dla 4 os ób:4-6 dużych
ziemniakówpol ędwica z
dorsza - ok. 800 gNa marynatę do
ryby:2 łyżeczki
soli morskiej gruboziarnistejkilka gałązek
rozmarynu2-3 łyżki
oliwy z oliweksok z 1/2
cytryny2
czerwone paprykiPrzygotowanie:
Filet z dorsza opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, wł ó ż do brytfanki. Wymieszaj składniki marynaty -
oliwę,
sok z cytryny i s ól morsk ą. Polej
rybę marynatą, obł ó ż gałązkami
rozmarynu, przykryj folią i odstaw w marynacie na 20-30 minut.
Paprykę umyj, przekr ój na pó ł, usuń miąższ wraz z pestkami.
Pokr ój na cienkie paseczki ok. 2-3 mm i dodaj do
ryby.
Ziemniaki starannie umyj pod bie żącą
wodą. Nie obieraj, pozostaw w mundurkach. W dużym garnku nastaw
wodę. Jak się zacznie gotować, wł ó ż delikatnie
ziemniaki, dodaj
soli. Gotuj ok. 15 minut, aż
ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane, tylko al dente.Wstaw
rybę w marynacie z
papryką na ok. 20-25 minut do gorącego pieca rozgrzanego do temperatury 230 °C. Po tym czasie wyjmij ryb ę z pieca, potargaj na dość duże kawałki (nie muszą być idealnie jednakowe). Podgotowane
ziemniaki pokr ój na grub ą kostkę, doł ó ż do
ryby. Dodaj
czarne oliwki, całość wymieszaj. Wstaw do piekarnika na kolejne 7-10 minut. Podawaj prosto z pieca na st ó ł, z kieliszkiem dobrego
wina i
sałatą rzymską z
cytrynowym winegret (tu przeczytasz przepis na
sałatę rzymską).
