Wykonanie
Ryba pieczona w
białym winie to przepis na ryb ę z piekarnika w marynacie z
białego wina,
papryki i
rozmarynu. Dzięki marynacie,
ryba nie wyschnie w piecu i pozostanie soczysta. Wybór
ryby to kwestia smaku,
ryba musi po prostu smakować, ja polecam
polędwicę z
dorsza, bo ma smaczne, śnieżnobiałe
mięso i nie ma intensywnego zapachu, dzięki temu smakuje nawet tym, kt órzy normalnie nie jedz ą ryb ....Przygotowanie
ryby jest bardzo proste, moją inspiracją jest włoski przepis na
dorsza z pieca Baccala al forno . Zaczynam od wymieszania składnik ów marynaty czyli
oliwy z oliwek, bia łego
wina i
soli morskiej.
Rybę wkładam do brytfanki, polewam marynatą, przybieram gałązkami
rozmarynu, przykrywam folią i odstawiam w marynacie na jakieś dwadzieścia minut. W tym czasie przygotowuję
paprykę - usuwam miąższ wraz z pestkami, kroję na cienkie paseczki i wkładam do brytfanki z
rybą. Piekarnik rozgrzewam do 230 °C. Po 30-35 minutach wyjmuj ę pyszną, soczystą
rybę!
Dorsz pieczony w marynacie z
białego wina, z
rozmarynem i
papryką to lekka i smaczna potrawa na obiad lub kolację, idealna na weekend i święta.
Ryba najlepiej smakuje podana z
ziemniakami w mundurkach.Wkr ótce święta! Przypominają nam o tym liczne reklamy sklep ów i produktów, w których wyst ępują nieodłączne atrybuty grudniowych świąt - Mikołaj, kolędnicy, prezenty, choinka ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.***Składniki na 4 osoby:
polędwica z
dorsza - ok. 800-900 g na marynatę do
ryby:2 łyżeczki
soli morskiej gruboziarnistejkilka gałązek
rozmarynu2-3 łyżki
oliwy z oliwek1/2 kieliszka
wytrawnego białego wina2
czerwone paprykiPrzygotowanie:Przygotuj
rybę:
polędwicę z
dorsza opłucz, następnie osusz ręcznikiem papierowym i wł ó ż do brytfanki. Wymieszaj składniki marynaty -
oliwę,
wino i s ól morsk ą. Polej
rybę marynatą, obł ó ż gałązkami
rozmarynu, przykryj folią i odstaw w marynacie na 20-30 minut.Przygotuj
paprykę: umyj, przekr ój na pó ł, usuń miąższ wraz z pestkami.
Pokr ój na cienkie paseczki ok. 2-3 mm i dodaj do
ryby . Piekarnik rozgrzej do 230 °C. Brytfank ę z
rybą wstaw do gorącego piekarnika na 30-35 minut. Podawaj z
ziemniakami w mundurkach .