ßßß Cookit - przepis na Ryba pieczona w białym winie

Ryba pieczona w białym winie

nazwa

Wykonanie

Ryba pieczona w białym winie to przepis na ryb ę z piekarnika w marynacie z białego wina, papryki i rozmarynu. Dzięki marynacie, ryba nie wyschnie w piecu i pozostanie soczysta. Wybór ryby to kwestia smaku, ryba musi po prostu smakować, ja polecam polędwicę z dorsza, bo ma smaczne, śnieżnobiałe mięso i nie ma intensywnego zapachu, dzięki temu smakuje nawet tym, kt órzy normalnie nie jedz ą ryb ....
Przygotowanie ryby jest bardzo proste, moją inspiracją jest włoski przepis na dorsza z pieca Baccala al forno . Zaczynam od wymieszania składnik ów marynaty czyli oliwy z oliwek, bia łego wina i soli morskiej. Rybę wkładam do brytfanki, polewam marynatą, przybieram gałązkami rozmarynu, przykrywam folią i odstawiam w marynacie na jakieś dwadzieścia minut. W tym czasie przygotowuję paprykę - usuwam miąższ wraz z pestkami, kroję na cienkie paseczki i wkładam do brytfanki z rybą. Piekarnik rozgrzewam do 230 °C. Po 30-35 minutach wyjmuj ę pyszną, soczystą rybę!
Dorsz pieczony w marynacie z białego wina, z rozmarynem i papryką to lekka i smaczna potrawa na obiad lub kolację, idealna na weekend i święta. Ryba najlepiej smakuje podana z ziemniakami w mundurkach.
Wkr ótce święta! Przypominają nam o tym liczne reklamy sklep ów i produktów, w których wyst ępują nieodłączne atrybuty grudniowych świąt - Mikołaj, kolędnicy, prezenty, choinka ....
.... o czym ciąg dalszy nastąpi.
***
Składniki na 4 osoby:
polędwica z dorsza - ok. 800-900 g na marynatę do ryby:
2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
kilka gałązek rozmarynu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 kieliszka wytrawnego białego wina
2 czerwone papryki
Przygotowanie:
Przygotuj rybę: polędwicę z dorsza opłucz, następnie osusz ręcznikiem papierowym i wł ó ż do brytfanki. Wymieszaj składniki marynaty - oliwę, wino i s ól morsk ą. Polej rybę marynatą, obł ó ż gałązkami rozmarynu, przykryj folią i odstaw w marynacie na 20-30 minut.
Przygotuj paprykę: umyj, przekr ój na pó ł, usuń miąższ wraz z pestkami. Pokr ój na cienkie paseczki ok. 2-3 mm i dodaj do ryby . Piekarnik rozgrzej do 230 °C. Brytfank ę z rybą wstaw do gorącego piekarnika na 30-35 minut. Podawaj z ziemniakami w mundurkach .
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/11/ryba-pieczona-w-biaym-winie.html