Wykonanie
Sałatka jarzynowa! Przepis na sa ł atk ę jarzynow ą w lekkiej nowoczesnej wersji ....Jak wiadomo, w sa ł atce przygotowywanej w tradycyjny sposób, do drobno pokrojonych w kostk ę warzyw i
ziemniaków, dodaje si ę posiekane, ugotowane ż ó ł tka jaj i du ż e ilo ś ci
majonezu. W mojej nie ma
jajek,
ziemniaki pokroi ł am w grubsz ą kostk ę, a
majonez zast ą pi ł am zdrow ą
oliw ą z
oliwek. Dzi ę ki temu jest lekka i nie przypomina nieestetycznej brei. Ś wie ż o ś ci dodaj ą jej jab ł ka i odrobina soku wyci ś ni ę tego z
cytryny, koloru
zielone groszki i z ł ociste talarki z
marchewki, a pikantno ś ci zio ł a i
czarne oliwki.Polubi ł a j ą moja rodzina i przyjaciele. Wyra ź nie lekka, orze ź wiaj ą ca w smaku, apetycznie chrupi ą ca i aromatyczna, najlepiej smakuje z
pieczonym indykiem miodowo-
musztardowym. W takiej w ł a ś nie lekkiej, kolorowej wersji,
sałatka robi furor ę na moich imprezach i rodzinnych obiadach ....Warszawa wieczorow ą
por ą wygl ą da jeszcze pi ę kniej ni ż w telewizyjnej reklamie. Ś wi ę ta Bo ż ego Narodzenia to magiczny czas. Spaceruj ę w t ł umie gapiów po Krakowskim Przedmie ś ciu i jestem oczarowana ś wi ą teczn ą iluminacj ą . Nuc ę ś wi ą teczne przeboje .... last christmas I gave you my heart .... dzwoni ą dzwoneczki, jingle bells .... zaklinam ś nieg, let it snow, let it snow, ..... merry christmas to everyone! Drogie Czytelniczki!
Drodzy Czytelnicy! Byli ś cie grzeczni? Pierniczki upieczone? Choinka kupiona? Najwy ż szy czas napisa ć list do Miko ł aja, ż eby Wam przyniós ł duuuu ż y prezent ........ Weso ł ych Ś wi ą t!Przepis dnia:
Sałatka jarzynowaSkładniki:4 duże
ziemniaki2 średnie
marchewki1-2
jabłka - szare renety125 g czarnych
oliwek200 g
zielonego groszku2-3 łyżki
oliwy z oliweksok z 1/2
cytryny1 łyżeczka
suszonego oreganoszczypta
soliPrzygotowanie:
Ziemniaki umyj, pozostaw w mundurkach, ugotuj w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj
marchewki (w całości). Po ugotowaniu odstaw do przestudzenia.
Ziemniaki obierz ze sk
órki i pokrój w grub ą kostkę, a
marchewkę w talarki.
Jabłka obierz ze sk
órki, usu ń pestki,
pokr ój w kostk ę. Wymieszaj pokrojone
ziemniaki,
marchewkę,
jabłka. Dodaj pozostałe składniki -
groszek,
oliwki,
suszone oregano i
oliwę z oliwek. Przechowuj w chłodnym miejscu. Podawaj z
pieczonym indykiem miodowo-
musztardowym.
