Wykonanie

Kie ł baski drobiowe to przepis na domową kie ł bas ę z
kurczaka, idealn ą na grilla, na imprez ę, na ś niadanie, do kanapek. Przyrz ą dzenie tych pysznych kie ł basek drobiowych jest ł atwiejsze ni ż my ś lisz ....
Kiełbaski możesz przygotować dzień wcześniej, i albo podawać od razu gorące prosto z
wody albo na drugi dzień, podpieczone na grillu, z połówkami
cebuli. Dobre r ównie ż na zimno jako
wędlina do kanapek. Spotykam się z przyjaciółmi na grilla i robię pyszne
kiełbaski, które zawsze wszystkim smakują. Dodatki do
kiełbasy to kwestia smaku. Ja najbardziej je lubię z grillowaną
cebulą oraz z pastą z
awokado. Żeby tylko pogoda nam dopisała. Grillowane
kiełbaski podam z pajdami
wiejskiego chleba na zakwasie i pastą z
awokado ........... o czym ciąg dalszy nastąpi.Sk ładniki na 12 kiełbasek:4
filety z piersi kurczaka (ok. 1-1,2 kg)1 łyżka (z czubkiem)
kaszy manny2 łyżeczki suszonego
majeranku2-3 duże
cebule1 łyżeczka
soliNa pastę z
awokado :2 dojrza łe
awokado1 - 2 dojrzałe
pomidory malinowe lub gałązkowe1 op.
twarożku śmietankowego2 łyżki
oliwy z oliwek extra virginsok z 1/2
cytrynyszczypta
soli morskiej1/2 łyżeczki
oreganoPrzygotowanie:
Awokado umyj starannie, podziel na po ł ówki, usu ń pestkę ze środka,
ostrym nożem zetnij sk órk ę. Jeśli
awokado jest bardzo dojrzałe, łatwo oddzielisz sk órk ę jednym ruchem ręki. Następnie
pokr ój
owoce w drobn ą kostkę,
skrop sokiem z cytryny i wrzuć do blendera lub rozdrobnij widelcem. Dodaj pozostałe składniki pasty:
twarożek śmietankowy,
oliwę, s ól i zio ła, wymieszaj.Świeże
filety z kurczaka wł ó ż do zamrażarki. Na wp ó ł rozmrożone posiekaj
ostrym nożem lub tasakiem na miazgę. Dodaj 1 łyżkę z czubkiem
kaszy manny, dwie łyżeczki suszonego
majeranku i p ó ł łyżeczki
soli. Dobrze wymieszaj składniki na jednolitą masę. Całość podziel na dwanaście porcji. Z każdej porcji uformuj
kiełbaskę - wałeczek o długości 12 cm i średnicy ok. 2-2,5 cm.C
ebulę opłucz, obierz z zewnętrznych warstw,
pokr ój na piórka (cienkie plasterki). W g łębokim garnku podgrzej
wodę, dodaj pi
órka cebuli i
sól. Doprowadź do wrzenia. Do wrzątku wł ó ż delikatnie
kiełbaski. Następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. P odawaj od razu gorące prosto z
wody lub na drugi dzień podpieczone na grillu.