Klasyczna krucha, pełna śmietany, wiejskich jaj, karmelizowanej cebuli i seraBursztyn. Doprawiona gałką muszkatołową oraz musztardą. Pyszna na jesienny wieczór. Bardzo prosta w przygotowaniu, cudownie kremowa. U mnie w tortownicy o średnicy 20 cm, bo lubię, kiedy ma wysokie brzegi i dużo nadzienia.500 g mąki pszennej200 g masła1 jajko1 łyżka śmietany1 kg białej cebuli1 łyżka cukru1/2 łyżki octujabłkowegosólpieprzgałka muszkatołowaliść laurowy200 ml śmietanki150 g seraBursztyn1 jajko- Ze składników zagniatamy kruche ciasto. Ostawiamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie wykładamy nim blaszkę i pieczemy przez około 20 minut w 180 C.- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. I karmelizujemy wraz z cukrem i octem na wolnym ogniu. Cebula musi być słodka i miękka. Pod koniec duszenia dodajemy liść laurowy i pieprz.- Śmietankę mieszamy z jajkiem i startym na tarce serem. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do masy dodajemy cebulę. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 30-35 minut. Jeżeli zdecydujecie się na szerszą foremkę, a co za tym idzie na niższą masę to należy zmniejszyć czas pieczenia.Smacznego :)