ßßß
Cookit - przepis na Smacznego:)
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Smacznego:)
Składniki
Jajko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Cukier
Proszek do pieczenia
Śmietanka
Czekolada
Sok z cytryny
Maliny
Żelatyna
Wykonanie
Czego nam brakuje tej wiosno-zimy? Chyba najbardziej świeżych, dojrzałych, pełnych słońca
owoców
. Dziś zużywam zapas mrożonych
malin
i przedstawiam wam sposób na powrót do ciepłych dni. Ciasto jest wyjątkowo niesłodkie i bardzo lekkie. Delikatny
biszkopt
, leciutka
bita śmietana
i orzeźwiające
maliny
.Proporcje podane na małą blaszkę3
jajka
1/2 szkl
mąki pszennej
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
1/2 szkl
cukru
1/4
proszku do pieczenia
400 ml
śmietanki
30 %200 g
białej czekolady
1/2 łyżki
soku z cytryny
500 g mrożonych
malin
3 łyżki
żelatyny
-
Białka
oddzielamy od
żółtek
.
Żółtka
ucieramy na kogel
mogel
, dodajemy do nich
mąkę
i
proszek do pieczenia
.
Białka
ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą
żółtkową
. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp 180 C przez około 15-20 minut.-
Czekoladę
roztapiamy w kąpieli
wodnej
wraz z kilkoma łyżkami
śmietankami
. Resztę
śmietanki
ubijamy na sztywno. Roztopioną i przestudzoną
czekoladę
łączymy z ubitą
śmietanką
i
sokiem z cytryny
.- Masę wykładamy na upieczony i wystudzony
biszkopt
, wkładamy do lodówki.-
Maliny
musimy rozmrozić, a
żelatynę
rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej
wody
. Następnie łączymy
maliny
, sok który z nich wypłynął i
żelatynę
. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, aby
galaretka
troszkę zastygła.- Po kilkunastu minutach wykładamy masę
malinową
na
bitą śmietanę
. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego:)
Źródło:
http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2014/02/kostka-z-malinami.html
Przepisy powiązane
Rolada malinowa
CIASTO Z MALINAMI, BITĄ ŚMIETANĄ I BEZĄ
CZEKOLADOWA MALINKA
BABKA PIASKOWA Z MALINAMI I CZEKOLADĄ
Rolada z serduszkami.
Składniki powiązane (0)