ßßß
Maliny świetnie komponują się smakowo zarówno z białą jak i mleczną czekoladą, a w towarzystwie przepysznego kremu ciasto to smakuje wybornie.
SKŁADNIKI: (forma 22 x 22 cm)BISZKOPT3 jajka2 łyżki mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaDODATKOWO200 g czekolady mlecznejkoszyczek malinKREM350 g mascarpone250 ml śmietanki 36%100 g jogurtu naturalnego2 łyżki żelatyny200 g czekolady białej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIABiszkoptOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min . Upieczony biszkopt wystudzić.Przestudzony biszkopt posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą na niej ułożyć maliny jedna obok drugiej, biszkopt wstawić do lodówki aby czekolada z malinami stężała.KremŻelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, również odstawić do przestygnięcia.Śmietanę, mascarpone oraz jogurt ubić na puszystą masę gdy składniki się dokładnie poplączą dodać białą czekoladę i dalej miksować. Na końcu do kremu dodać żelatynę i ponownie wszystko razem wymieszać.Krem przełożyć na biszkopt z czekoladą oraz malinami. Wierzch ciast ozdobić malinami.
