Wykonanie
Danie dobre na początek wiosny. Możemy przygotować je dzień wcześniej, a
potem z apetytem zjadać na spacerze w lesie.Ciasto:500 g
mąki pszennej razowej1 szkl. ciepłego
mleka25 g
drożdżysólcukierNadzienie:1
bakłażan250 g
mięsa z kurczaka1
cebula1 łyż
oreganokilka
płatków chilli1 ząbek
czosnkuoliwa z oliwek10
pomidorków koktajlowychCiasto przygotowujemy jak normalnego drożdżowca- z łyżki
mąki,
drożdży,
mleka i 1 łyżeczki
cukru przygotowujemy zaczyn- wyrośnięty zaczyn dodajemy do pozostałej
mąki z
solą i wyrabiamy gładkie ciasto, które odchodzi od ręki i miski- odstawiamy na pół godziny, aby wyrosłoW tym czasie możemy przygotować farsz:- na patelnie z rozgrzaną
oliwą przekładamy pokrojonego w drobną kostkę
kurczaka, doprawiamy
pieprzem i
solą,- po chwili dokładamy
cebulę i
czosnek, a po następnych 5 minutach
bakłażana- na samym końcu dodajemy
pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki- farsz odstawiamy do przestygnięciaWyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąty i nakładamy na nie farsz, rolujemy dłuższą stroną, a następnie kroimy 3 - 4 cm kawałki, które układamy na blasze dość blisko siebie.Całość pieczemy w temp 180 C przez około 30 minut.Smacznego:)
