Wykonanie
Pin It

Zapraszam na delikatne szaszłyki jagnięce podane na aromatycznej
kaszy bulgur z
zielonym groszkiem i
fasolką szparagową, a na koniec doprawionej świeżą
bazylią. To idealna propozycja na wspaniały letni obiad, nawet dla najbardziej wymagającego konsumenta.

Czas przygotowania: 90 minutSkładniki:500 g
łopatki jagnięcej1 łyżeczka wędzonej
ostrej papryki1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
słodkiej papryki2
cebulekilkanaście żółtych
pomidorków koktajlowych1 szklanka
kaszki bulgurok. 2 szklanki
bulion (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie
kasza)1 łyżka zielonej pasty
curry1 szklanka
mrożonego zielonego groszku1 szklanka ugotowanej
zielonej fasolki szparagowejsok z cytrynylistki
bazyliioliwa z oliwek


Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy
przyprawy z 2- 3 łyżkami
oliwy z oliwek. Dodajemy
mięso, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 60 minut do lodówki.Do garnuszka o grubym dnie wsypujemy bulgur, dodajemy ok. 2 szklanki gorącego
bulionu (ilość płynu zależy od tego jak
kasza będzie go chłonęła), dodajemy
groszek i pastę
curry.
Kaszę doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy
fasolkę,
sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.
Cebule obieramy i kroimy na duże kawałki, tak aby łatwo je było nadziewać na patyczki.Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian
mięso,
cebulę i
pomidorki.Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej szaszłyki ze wszystkich stron, aż do zbrązowienia.Listki
bazylii siekamy i mieszamy z bulgurem.
Kaszę wykładamy na talerz i układamy na niej usmażone szaszłyki. Szaszłyki delikatnie skrapiamy
sokiem z cytryny.