ßßß Cookit - przepis na Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem

Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zapraszam na delikatne szaszłyki jagnięce podane na aromatycznej kaszy bulgur z zielonym groszkiem i fasolką szparagową, a na koniec doprawionej świeżą bazylią. To idealna propozycja na wspaniały letni obiad, nawet dla najbardziej wymagającego konsumenta.
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
500 g łopatki jagnięcej
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 cebule
kilkanaście żółtych pomidorków koktajlowych
1 szklanka kaszki bulgur
ok. 2 szklanki bulion (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza)
1 łyżka zielonej pasty curry
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
sok z cytryny
listki bazylii
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy z 2- 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 60 minut do lodówki.
Do garnuszka o grubym dnie wsypujemy bulgur, dodajemy ok. 2 szklanki gorącego bulionu (ilość płynu zależy od tego jak kasza będzie go chłonęła), dodajemy groszek i pastę curry. Kaszę doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy fasolkę, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.
Cebule obieramy i kroimy na duże kawałki, tak aby łatwo je było nadziewać na patyczki.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, cebulę i pomidorki.
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej szaszłyki ze wszystkich stron, aż do zbrązowienia.
Listki bazylii siekamy i mieszamy z bulgurem. Kaszę wykładamy na talerz i układamy na niej usmażone szaszłyki. Szaszłyki delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/08/jagniece-szaszyki-z-zielonym-bazyliowym.html