ßßß Cookit - przepis na Zielony kuskus z bazylią

Zielony kuskus z bazylią

nazwa

Wykonanie

Pin It
Kuskus z bazylią i sezonowymi warzywami to idealna propozycja na letni wegetariański obiad lub lunch. Do przygotowania mojej wersji użyłam zielonego groszku i fasolki szparagowej. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru do przygotowania kaszy dodałam pastę curry.
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
1 szklanka kaszki kuskus
gorący bulion, ew. woda (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza)
1 łyżka zielonej pasty curry
1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku
1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska)
2 dojrzałe pomidory
sok z cytryny
listki bazylii
oliwa z oliwek EV
Wykonanie:
Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła Kuskus zalewamy bulionem tak, żeby kasza była przykryta płynem ponad centymetr ponad powierzchnią. Przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowicie wchłonie. Wtedy kaszę mieszamy widelcem, dodajemy fasolkę, groszek, posiekane listki bazylii, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy, i odstawiamy na 60 minut, żeby się przegryzło.
Po tym czasie pomidory parzymy, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kaszy, mieszamy i skrapiamy oliwą.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/08/zielony-kuskus-z-bazylia.html