Wykonanie
Pin It
Kuskus z
bazylią i sezonowymi warzywami to idealna propozycja na letni wegetariański obiad lub lunch. Do przygotowania mojej wersji użyłam
zielonego groszku i
fasolki szparagowej. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru do przygotowania
kaszy dodałam pastę
curry.


Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:1 szklanka
kaszki kuskusgorący
bulion, ew.
woda (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie
kasza)1 łyżka zielonej pasty
curry1 szklanka ugotowanego
mrożonego zielonego groszku1 szklanka ugotowanej
zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska)2 dojrzałe
pomidorysok z cytrynylistki
bazyliioliwa z oliwek EV

Wykonanie:Do miski wsypujemy
kuskus. Do gorącego
bulionu dodajemy pastę
curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła
Kuskus zalewamy
bulionem tak, żeby
kasza była przykryta płynem ponad centymetr ponad powierzchnią. Przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowicie wchłonie. Wtedy
kaszę mieszamy widelcem, dodajemy
fasolkę,
groszek, posiekane listki
bazylii,
sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy, i odstawiamy na 60 minut, żeby się przegryzło.Po tym czasie
pomidory parzymy, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do
kaszy, mieszamy i skrapiamy
oliwą.