ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kuskusem, fetą i prażonymi pestkami dyni

Sałatka z kuskusem, fetą i prażonymi pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

Soczyste smaki zielonego ogrodu...
Ciekawa, lekka, zdrowa, szybka w przygotowaniu sałatka. Dobra na garden party! Kasza kuskus, prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, pomidorki, sałata - samo zdrowie. Jeśli chodzi o sałatę lodową, to można ją zastąpić sałatą masłową, rukolą, roszponką, czy mixem sałat. Ja tym razem do zrobienia sałatki użyłam prawdziwej fety z mleka owczego i bardzo Wam ją polecam (większość serów dostępnych na rynku przypominających fetę, np. Favita, jest zrobiona z mleka krowiego i ma zupełnie inny smak i konsystencję, jeśli będziecie mieli okazję, spróbujcie prawdziwej fety! :) ).
Składniki na dużą miskę sałatki (dla 4 osób):
mała główka sałaty lodowej,
15 pomidorków koktajlowych,
duży ogórek,
szklanka kaszy kuskus (około 150 g),
150 g sera Feta,
4 łyżki pestek dyni,
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika,
garść listków bazylii,
4 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka soku z cytryny,
świeżo mielony czarny pieprz,
sól do smaku.
Jak to zrobić?
Myjemy sałatę, pomidory, ogórka i listki bazylii. Sałatę rwiemy palcami lub kroimy drobno. Pomidorki przekrawamy na połówki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
Szklankę kaszy kuskus zalewamy szklanką osolonej gorącej wody i odstawiamy na 5 minut, aż zmięknie i wchłonie wodę, mieszamy co jakiś czas.
Na rozgrzanej patelni prażymy przez kilka minut bez żadnego tłuszczu pestki dyni i ziarna słonecznika.
Ser Feta kroimy w kostkę.
Oliwę mieszamy z łyżką soku z cytryny i doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem.
Na talerzach układamy kolejno warstwę sałaty, kaszy kuskus, pomidorków oraz ogórka, sera feta. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni i ziarnami słonecznika, ozdabiamy listkami bazylii, posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem i polewamy dressingiem z oliwy.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCH NIA LETYCJI !! :)
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/07/saatka-z-kuskusem-feta-i-prazonymi_25.html