Wykonanie
Soczyste smaki zielonego ogrodu...
Ciekawa, lekka, zdrowa, szybka w przygotowaniu
sałatka. Dobra na garden party!
Kasza kuskus, prażone
pestki dyni,
ziarna słonecznika,
pomidorki,
sałata - samo zdrowie. Jeśli chodzi o
sałatę lodową, to można ją zastąpić
sałatą masłową,
rukolą,
roszponką, czy mixem
sałat. Ja tym razem do zrobienia sałatki użyłam prawdziwej
fety z
mleka owczego i bardzo Wam ją polecam (większość
serów dostępnych na rynku przypominających
fetę, np. Favita, jest zrobiona z
mleka krowiego i ma zupełnie inny smak i konsystencję, jeśli będziecie
mieli okazję, spróbujcie prawdziwej
fety! :) ).Składniki na dużą miskę sałatki (dla 4 osób):mała główka
sałaty lodowej,15
pomidorków koktajlowych,duży
ogórek,szklanka
kaszy kuskus (około 150 g),150 g
sera Feta,4 łyżki pestek dyni,2 łyżki łuskanych
ziaren słonecznika,garść listków
bazylii,4 łyżki
oliwy z oliwek,łyżka
soku z cytryny,świeżo mielony
czarny pieprz,
sól do smaku.
Jak to zrobić?Myjemy
sałatę,
pomidory,
ogórka i listki
bazylii.
Sałatę rwiemy palcami lub kroimy drobno.
Pomidorki przekrawamy na połówki.
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.Szklankę
kaszy kuskus zalewamy szklanką osolonej gorącej
wody i odstawiamy na 5 minut, aż zmięknie i wchłonie
wodę, mieszamy co jakiś czas.Na rozgrzanej patelni prażymy przez kilka minut bez żadnego tłuszczu
pestki dyni i
ziarna słonecznika.
Ser Feta kroimy w kostkę.
Oliwę mieszamy z łyżką
soku z cytryny i doprawiamy
solą oraz
czarnym pieprzem.Na talerzach układamy kolejno warstwę
sałaty,
kaszy kuskus,
pomidorków oraz
ogórka,
sera feta. Całość posypujemy uprażonymi
pestkami dyni i
ziarnami słonecznika, ozdabiamy listkami
bazylii, posypujemy świeżo mielonym
czarnym pieprzem i polewamy dressingiem z
oliwy.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCH NIA LETYCJI !! :)