Wykonanie
Sałatka z bulgurem to idealna propozycja na letni lunch. Można ją przygotować wcześniej i zabrać na przykład do pracy lub na piknik czy też grilla. Jeśli nie dysponujecie drobnym bulgurem tylko tym grubszym, to należy pamiętać, że trzeba go chwilę podgotować na kuchence. Samo zalanie wrzątkiem niestety nie wystarczy,
kasza będzie twarda.
Składniki na 3 porcjeCzas przygotowania wraz ze studzeniem: 60 minutSkładniki:1/2 szklanki suchego drobnego bulguruok. 1 szklanki
bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej1 pęczek
bazylii4 łyżki
oliwy z oliwek EV1 opakowanie
mozzarellikilka żółtych
pomidorów koktajlowych1 dojrzały czerwony
pomidor1
ogóreksok z cytrynysólświeżo zmielony
czarny pieprzWykonanie:Bulgur wsypujemy do miski, zalewamy go gorącym
bulionem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej
kaszy mniej więcej na około centymetr. Bulgur przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowitego wchłonie.Listki
bazylii wkładamy do blednera, dolewamy 2 łyżki
oliwy,
sok z cytryny i blendujemy tak, żeby pozostały kawałki listków.
Ogórek obieramy i kroimy w kostkę, czerwonego
pomidora też kroimy w kostkę.Gdy
kuskus będzie zimny wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z
bazylii, pokrojoną w kostkę
mozzarellę,
ogórek,
pomidora i żółte
pomidorki przekrojone na pół. Przyprawiamy, dodajemy pozostałą
oliwę i dokładnie mieszamy.