Wykonanie
Oo nie! Miała być bitwa, a tutaj się kulinarny monolog A. zrobił. Koniec panoszenia się na blogu Siostrzyczko! O! Jeszcze się nie poddałam! Bitwa trwa! ;p Już niemal zapomniałam co to znaczy odczuwać przyjemność z gotowania. Aż pewnego dnia znów
rybcia obudziła we mnie to coś. Usłyszałam gdzieś w tłumie tylko hasło
ryba z
mozzarellą i
pomidorami i już wiedziałam co będzie dziś na obiad! Inspiracji trzeba szukać wszędzie. ;)Do tego cudnego wynalazku potrzebujemy (porcja dla 2 głodomorów, lub 3 niejadków):4 filety z
mintaja,
pangi,
dorsza w
sumie zależy od gustu, ceny, dostępności;1 op.
sera mozzarella;cztery listki świeżej
bazylii;4-5
pomidorków koktajlowych lub jeden duży;
oliwa z oliwek;ulubiona
przyprawa do ryby;2 ząbki
czosnku;odrobina
soku z cytryny;A jak przyrządzić?filety rozmrażamy i odsączamy;kładziemy na blaszce, i obficie przyprawiamy gotową
mieszanką przypraw do ryb bądź innymi
przyprawami, które najbardziej lubicie;podczas, gdy
rybka będzie nam się "zaprzyjaźniać" z
przyprawami, my kroimy
mozzarellę,
pomidorki oraz
czosnek na grubsze plastry, a
bazylię delikatnie siekamy;skrapiamy
rybkę delikatnie
oliwą z oliwek oraz
sokiem z cytryny;teraz już tylko zostało nam połączyć wszystkie składniki. Układamy na każdym filecie po kolei:
czosnek,
pomidor,
bazylia,
mozzarella;Wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut kiedy
ryba straci surowość, a
mozzarella apetycznie nam się rozpłynie;Smacznego!


Czyż nie wygląda cudnie?~M.