ßßß Cookit - przepis na Rybka z mozzarellą i pomidorami? Brzmi świetnie, ale jeszcze lepiej smakuje!

Rybka z mozzarellą i pomidorami? Brzmi świetnie, ale jeszcze lepiej smakuje!

nazwa

Wykonanie

Oo nie! Miała być bitwa, a tutaj się kulinarny monolog A. zrobił. Koniec panoszenia się na blogu Siostrzyczko! O! Jeszcze się nie poddałam! Bitwa trwa! ;p Już niemal zapomniałam co to znaczy odczuwać przyjemność z gotowania. Aż pewnego dnia znów rybcia obudziła we mnie to coś. Usłyszałam gdzieś w tłumie tylko hasło ryba z mozzarellą i pomidorami i już wiedziałam co będzie dziś na obiad! Inspiracji trzeba szukać wszędzie. ;)
Do tego cudnego wynalazku potrzebujemy (porcja dla 2 głodomorów, lub 3 niejadków):
4 filety z mintaja, pangi, dorsza w sumie zależy od gustu, ceny, dostępności;
1 op. sera mozzarella;
cztery listki świeżej bazylii;
4-5 pomidorków koktajlowych lub jeden duży;
oliwa z oliwek;
ulubiona przyprawa do ryby;
2 ząbki czosnku;
odrobina soku z cytryny;
A jak przyrządzić?
filety rozmrażamy i odsączamy;
kładziemy na blaszce, i obficie przyprawiamy gotową mieszanką przypraw do ryb bądź innymi przyprawami, które najbardziej lubicie;
podczas, gdy rybka będzie nam się "zaprzyjaźniać" z przyprawami, my kroimy mozzarellę, pomidorki oraz czosnek na grubsze plastry, a bazylię delikatnie siekamy;
skrapiamy rybkę delikatnie oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny;
teraz już tylko zostało nam połączyć wszystkie składniki. Układamy na każdym filecie po kolei: czosnek, pomidor, bazylia, mozzarella;
Wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut kiedy ryba straci surowość, a mozzarella apetycznie nam się rozpłynie;
Smacznego!
Czyż nie wygląda cudnie?
~M.
Źródło:http://poskromic-kuchennego-potwora.blogspot.com/2013/06/oo-nie-miaa-byc-bitwa-tutaj-sie.html