ßßß
Dziś w menu letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i serem kozim. Szczerze powiedziawszy w tak upalne dni, jak ostatnio, wspaniale zastępuje mi obiad. Możecie ją podać na zimno lub na gorąco. Ale powiem Wam w tajemnicy, że najbardziej przypadły mi do gustu te żółte buraczki: pięknie się prezentują i pysznie smakują.
Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:1 pęczek żółtych buraczków1 szklanka obranego ugotowanego na parze bobu1 szklanka ugotowanej pokrojonej fasolki szparagowej1 opakowanie makaronu (u mnie świderki)4 plasterki sera koziego2 ząbki czosnku1/4 szklanki oliwy z oliwek2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki posiekanego koperkusól morskaświeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Do miski wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, czosnek i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i rozcieramy łyżką .Buraczki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki. Wkładamy do miski, dodajemy do nich bób i fasolkę. Warzywa zalewamy sosem, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta na opakowaniu.Do warzyw dodajemy ugotowanym makaron. Makaron możemy dodać zimny lub gorący, zależy od tego czy chcemy, aby sałatka była podana na ciepło czy nas zimno. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pokrojony w kostkę kozi ser.