Wykonanie
Pin It

Dziś w menu letnia
sałatka makaronowa z żółtymi
burakami,
bobem i
serem kozim. Szczerze powiedziawszy w tak upalne dni, jak ostatnio, wspaniale zastępuje mi obiad. Możecie ją podać na zimno lub na gorąco. Ale
powiem Wam w tajemnicy, że najbardziej przypadły mi do gustu te żółte
buraczki: pięknie się prezentują i pysznie smakują.


Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:1 pęczek żółtych
buraczków1 szklanka obranego ugotowanego na parze
bobu1 szklanka ugotowanej pokrojonej
fasolki szparagowej1 opakowanie
makaronu (u mnie świderki)4 plasterki
sera koziego2 ząbki
czosnku1/4 szklanki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki posiekanego
koperkusól morskaświeżo zmielony
czarny pieprz
Wykonanie:
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Do miski wlewamy
oliwę,
ocet balsamiczny, dodajemy
sól,
pieprz,
czosnek i
koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i rozcieramy łyżką .
Buraczki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki. Wkładamy do miski, dodajemy do nich
bób i
fasolkę. Warzywa zalewamy sosem, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.W międzyczasie gotujemy
makaron, zgodnie z przepisem producenta na opakowaniu.Do warzyw dodajemy ugotowanym
makaron.
Makaron możemy dodać zimny lub gorący, zależy od tego czy chcemy, aby
sałatka była podana na ciepło czy nas zimno. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pokrojony w kostkę
kozi ser.